I salongen, som ursprungligen var en del av snickarboden, har det gustavianskt ljusa fått en framträdande plats.

I salongen, som ursprungligen var en del av snickarboden, har det gustavianskt ljusa fått en framträdande plats.

Smedjan blev ett drömhem

Text och foto Helene Magnusson
Att utnyttja gamla ekonomibyggnader till nutida behov är både smart och en viktig kulturgärning. En gammal smedja har blivit en vacker och modern bostad för herrgården Hjelmsäters nya generation.

Herrgården Hjelmsäter på natursköna Kinnekulle i Västergötland har anor 600 år tillbaka i tiden och flera byggnader finns kvar sedan 1700-talet.

Ett par hundra meter från huvudbyggnaden ligger den gamla smedjan. Här bor i dag Ida och Edvard Hamilton med medan föräldrarna bor fortfarande kvar i det stora boningshuset.

Här bor Ida och Edvard Hamilton med dottern Linnéa och sonen Oscar som föddes efter att reportaget var gjort.

Här bor Ida och Edvard Hamilton med dottern Linnéa och sonen Oscar som föddes efter att reportaget var gjort.

Det var Ida som uppmärksammade smedjan.

– Huset syntes knappt bakom allt buskage, berättar Ida.

De bestämde sig för att renovera den gamla byggnaden som inte bara hade innehållit en smedja utan också en snickarbod. I dag är det svårt att ana vad huset en gång har använts till. Men den stora eldstaden skvallrar om smedjans tid och har nu blivit en vacker blickpunkt i köket och ger karaktär åt rummet. Köket är stort, vackert och bondromantiskt och inbjuder till härligt umgänge runt matbordet.

Ljusinsläppet och takhöjden skapar atmosfären i hemmet.

Ljusinsläppet och takhöjden skapar atmosfären i hemmet.

I salongen som familjen gärna kallar för snickarboden, är det högt i tak och precis som i köket är väggarna putsade. Taket är vitt med mörkbruna bjälkar. I köket är väggarna vitmålade, här i salongen går färgtonen i svagt ljust gult som ger rummet en mer ombonad och varmare känsla.

Det blev ett stort projekt att bygga om smedjan till en modern bostad. Det blev nödvändigt med många speciallösningar när det gamla huset skulle renoveras. De anlitade en duktig snickare som har gjort mycket av arbetet åt dem. Den första uppgiften var att gräva ur jorden i det rum som skulle komma att bli kök. Sedan göt de en ny betongplatta. Så småningom blev det ett utbygge på baksidan för att få plats med ett badrum.

Den gamla eldstaden är välbevarad och fint upputsad. Öppningen mellan rummen är ny, tidigare fanns det ingen kontakt alls mellan smedja och snickarbod.

Den gamla eldstaden är välbevarad och fint upputsad. Öppningen mellan rummen är ny, tidigare fanns det ingen kontakt alls mellan smedja och snickarbod.

Edvard driver i dag jordbruket på Hjelmsäter. Även om förändringens vindar har blåst på Hjelmsäter så borgar Ida och Edvard för släktens framtid på gården. Det finns ingen tvekan om att det är här, i sin omgjorda smedja, de vill stanna

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.