I salongen, som ursprungligen var en del av snickarboden, har det gustavianskt ljusa fått en framträdande plats.

I salongen, som ursprungligen var en del av snickarboden, har det gustavianskt ljusa fått en framträdande plats.

Smedjan blev ett drömhem

Text och foto Helene Magnusson
Att utnyttja gamla ekonomibyggnader till nutida behov är både smart och en viktig kulturgärning. En gammal smedja har blivit en vacker och modern bostad för herrgården Hjelmsäters nya generation.

Herrgården Hjelmsäter på natursköna Kinnekulle i Västergötland har anor 600 år tillbaka i tiden och flera byggnader finns kvar sedan 1700-talet.

Ett par hundra meter från huvudbyggnaden ligger den gamla smedjan. Här bor i dag Ida och Edvard Hamilton med medan föräldrarna bor fortfarande kvar i det stora boningshuset.

Här bor Ida och Edvard Hamilton med dottern Linnéa och sonen Oscar som föddes efter att reportaget var gjort.

Här bor Ida och Edvard Hamilton med dottern Linnéa och sonen Oscar som föddes efter att reportaget var gjort.

Det var Ida som uppmärksammade smedjan.

– Huset syntes knappt bakom allt buskage, berättar Ida.

De bestämde sig för att renovera den gamla byggnaden som inte bara hade innehållit en smedja utan också en snickarbod. I dag är det svårt att ana vad huset en gång har använts till. Men den stora eldstaden skvallrar om smedjans tid och har nu blivit en vacker blickpunkt i köket och ger karaktär åt rummet. Köket är stort, vackert och bondromantiskt och inbjuder till härligt umgänge runt matbordet.

Ljusinsläppet och takhöjden skapar atmosfären i hemmet.

Ljusinsläppet och takhöjden skapar atmosfären i hemmet.

I salongen som familjen gärna kallar för snickarboden, är det högt i tak och precis som i köket är väggarna putsade. Taket är vitt med mörkbruna bjälkar. I köket är väggarna vitmålade, här i salongen går färgtonen i svagt ljust gult som ger rummet en mer ombonad och varmare känsla.

Det blev ett stort projekt att bygga om smedjan till en modern bostad. Det blev nödvändigt med många speciallösningar när det gamla huset skulle renoveras. De anlitade en duktig snickare som har gjort mycket av arbetet åt dem. Den första uppgiften var att gräva ur jorden i det rum som skulle komma att bli kök. Sedan göt de en ny betongplatta. Så småningom blev det ett utbygge på baksidan för att få plats med ett badrum.

Den gamla eldstaden är välbevarad och fint upputsad. Öppningen mellan rummen är ny, tidigare fanns det ingen kontakt alls mellan smedja och snickarbod.

Den gamla eldstaden är välbevarad och fint upputsad. Öppningen mellan rummen är ny, tidigare fanns det ingen kontakt alls mellan smedja och snickarbod.

Edvard driver i dag jordbruket på Hjelmsäter. Även om förändringens vindar har blåst på Hjelmsäter så borgar Ida och Edvard för släktens framtid på gården. Det finns ingen tvekan om att det är här, i sin omgjorda smedja, de vill stanna

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Exklusiv häcksax för fröjdefullt trädgårdsarbete

Var med och tävla! Smart häcksax kan bli din

Rusta dig för trädgårdshösten! I vår tävling kan du vinna en avancerad häcksax som hjälper dig på traven.Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss på Facebook så missar du inga viktiga uppdateringar om tävlingen! Kommentarer Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.