Sofiero slott och Trädgård är beläget strax norr om Helsingborg med utsikt över Öresund.

Sofiero slott och Trädgård är beläget strax norr om Helsingborg med utsikt över Öresund.

Sofiero bygger idéträdgård på Solliden

Foto Anders Ebefeldt
Sofiero slott och slottsträdgård bygger en idéträdgård på kungliga Solliden på Öland i sommar. Det blir en trädgård inspirerad av nyfikenhet och kungliga arv.

I sommar kommer även Sollidens besökare att få uppleva en liten bit av Sofiero slott och slottsträdgård. Det tidigare kungliga sommarslottet har blivit inbjudet att anlägga en idéträdgård på temat ”kunglig trädgård” på Solliden. Idéträdgården kommer att finnas till beskådan på Gustav V gamla krocketplan mellan 3 juli-2 augusti.

Exakt hur trädgården på Solliden kommer att se ut är ännu ej klart. Men ett är säkert, den starka kungliga kopplingen mellan Sofiero och Solliden kommer att lyftas i trädgården.
– Gustav V tillbringade ju sin barndoms somrar på det då alldeles nyanlagda Sofiero och lät så småningom tillsammans med sin gemål drottning Victoria, uppföra Solliden som sitt eget sommarslott. Vårt bidrag till Solliden kommer att återspegla Sofieros kungliga arv och besökarna får en försmak av vårt 150-årsjubileum som går av stapeln 2016. Det blir en idéträdgård präglad av samma nyfikenhet som Sofieros kungliga upphovsmän en gång hade, säger Annika Malmgren, platschef på Sofiero slott och slottsträdgård.

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.