Sofiero slott och Trädgård är beläget strax norr om Helsingborg med utsikt över Öresund.

Sofiero slott och Trädgård är beläget strax norr om Helsingborg med utsikt över Öresund.

Sofiero bygger idéträdgård på Solliden

Foto Anders Ebefeldt
Sofiero slott och slottsträdgård bygger en idéträdgård på kungliga Solliden på Öland i sommar. Det blir en trädgård inspirerad av nyfikenhet och kungliga arv.

I sommar kommer även Sollidens besökare att få uppleva en liten bit av Sofiero slott och slottsträdgård. Det tidigare kungliga sommarslottet har blivit inbjudet att anlägga en idéträdgård på temat ”kunglig trädgård” på Solliden. Idéträdgården kommer att finnas till beskådan på Gustav V gamla krocketplan mellan 3 juli-2 augusti.

Exakt hur trädgården på Solliden kommer att se ut är ännu ej klart. Men ett är säkert, den starka kungliga kopplingen mellan Sofiero och Solliden kommer att lyftas i trädgården.
– Gustav V tillbringade ju sin barndoms somrar på det då alldeles nyanlagda Sofiero och lät så småningom tillsammans med sin gemål drottning Victoria, uppföra Solliden som sitt eget sommarslott. Vårt bidrag till Solliden kommer att återspegla Sofieros kungliga arv och besökarna får en försmak av vårt 150-årsjubileum som går av stapeln 2016. Det blir en idéträdgård präglad av samma nyfikenhet som Sofieros kungliga upphovsmän en gång hade, säger Annika Malmgren, platschef på Sofiero slott och slottsträdgård.

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.