Till en bjudning med historiskt tema passar det bra att anlända med häst.

Till en bjudning med historiskt tema passar det bra att anlända med häst.

Ställ till med en 1700-talsfest!

av elisabeth krogh Foto elisabeth krogh, Thinkstock
Skapa en egen slottsfest! Historisk mat, musik och miljö ger rätt stämning på 1700-talsfesten. Släpp loss din passion för ett fascinerande århundrande och levandegör historien för en kväll.

Intresset för historiska temafester är stort.  En av dem som vet vad det innebär att arrangera sådana bjudningar är Gabriella von Essen. När hon hyrde Riddarhuspalatset och dukade upp för en praktfull 1700-talstillställning uppskattades det av både gäster och förbipasserande. Utanför festlokalen trängdes nyfikna turister och mobilkamerorna blixtrade. Med sträckta halsar var de ivriga att få en glimt av festdeltagarna i vida kjolar, knäbyxor, gråvita peruker, skor med spännen och pompadourklack.

Dansen öppnas med  en menuett framförd  av festens värdar.

Dansen öppnas med en menuett framförd av festens värdar.

– 1700-talet är en tacksam tid att hämta inspiration från, säger Gabriella. Man kan verkligen ta ut svängarna med kläder, smink, mat och dekor. Jag valde till exempel grönt och rosa som temafärg i dukning, blomsterarrangemang och inbjudningskort. Maten lagades från recept i Cajsa Wargs Hjelp-reda i hushållningen för unga fruentimber och orkestern spelade 1700-talsmusik i originalarrangemang.

Middagen avrundades med konfekt i salongerna och sedan blev det dans och kanske någon flirt bakom en behagfull solfjäder.

Slottsrecept! Champagne- och smultrondessert

Att det känns som på riktigt är viktigt för stämningen. Det får inte bli maskerad, utan helt enkelt en fest med ett genomarbetat tema.

Dans var ett viktigt inslag i sällskapslivet på 1700-talet. Nästan alla kunde dansa och det var ett socialt måste på en fest. På olika håll i Sverige kan man gå kurs i att dansa menuett, gavott och kontradanser, och Gustafs Skål har många dansspecialister som kan medverka på en fest och lära ut stegen.

Spela musik från tiden.

Spela musik från tiden.

1700-talsinspiration! Se det privata hemmet Wiaholm

TIPS FÖR ATT SKAPA DEN RÄTTA KÄNSLAN:

1. Lägg ner mycket tid på inbjudan.

2. Poängtera att det är temafest.

3. Laga mat efter originalrecept.

4. Uppstoppade djur, murgröna och levande ljus skapar känslan.

5. Läs böcker om 1700-talet.

6. Lär dig att dansa historiska danser.

Miljöer att hyra finns det gott om: slott, herrgårdar, lusthus och fåfängor. Men naturen går också bra, och det behöver inte ens vara sommar.

Vilken skatt! Se 1700-talets färgstarka möbler

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.