Dags för en härlig julmässa på Julita, som ägs av Nordiska museet. Stora huset är från 1760.

Dags för en härlig julmässa på Julita, som ägs av Nordiska museet. Stora huset är från 1760. Foto: Peter Segemark/Nordiska museet.

Stämningsfull julmässa på Julita gård

Kjell Andersson Lagergren
För många i Södermanland börjar julen med julmässan på Julita gård, som pågår under några stämningsfulla dagar i november.

I år träffas över 80 av landets bästa hantverkare på julmässan. Bland alla smeder, vävare, träslöjdare och keramiker är chansen stor att man hittar den ideala julklappen till nära och kära. Julklapparna handlas direkt av utställarna, utanför fördyrande mellanhänder.

Missa inte den välfyllda matboden med julbordets alla delikatesser. Här finns något för alla smaker, oavsett om man föredrar ost, fisk, korv eller vilt. Passa också på att avnjuta kaffe med en kaka framför den sprakande brasan i kaféet.

Julitas julmässa pågår den 6–8 november.

www.svenska-slottsmassor.se

Läs också:

Bind julens vackraste krans

Görvälns Slott

Formklippt på Kronovall

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.