Dags för en härlig julmässa på Julita, som ägs av Nordiska museet. Stora huset är från 1760.

Dags för en härlig julmässa på Julita, som ägs av Nordiska museet. Stora huset är från 1760. Foto: Peter Segemark/Nordiska museet.

Stämningsfull julmässa på Julita gård

Kjell Andersson Lagergren
För många i Södermanland börjar julen med julmässan på Julita gård, som pågår under några stämningsfulla dagar i november.

I år träffas över 80 av landets bästa hantverkare på julmässan. Bland alla smeder, vävare, träslöjdare och keramiker är chansen stor att man hittar den ideala julklappen till nära och kära. Julklapparna handlas direkt av utställarna, utanför fördyrande mellanhänder.

Missa inte den välfyllda matboden med julbordets alla delikatesser. Här finns något för alla smaker, oavsett om man föredrar ost, fisk, korv eller vilt. Passa också på att avnjuta kaffe med en kaka framför den sprakande brasan i kaféet.

Julitas julmässa pågår den 6–8 november.

www.svenska-slottsmassor.se

Läs också:

Bind julens vackraste krans

Görvälns Slott

Formklippt på Kronovall

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.