Det stora huset med en gräsrondell på framsidan har en vacker entré med stentrappa som leder in till en stor hall med pampig trappa.

Det stora huset med en gräsrondell på framsidan har en vacker entré med stentrappa som leder in till en stor hall med pampig trappa.

Ståtlig herrgård i nyrenässans kan bli din

Just nu är en av Uppsalas vackraste 1700-tals herrgårdar till salu, dessutom med möjligheter till jakt, åkerjord, ett par torp – allt för ett tvättäkta gårdsliv.

Strax norr om Uppsala ligger Jällsta Herrgård med anor från 1700-talet. Egendomen omfattar drygt 160 ha. Den nuvarande herrgårdsbyggnaden som omfattar 600 kvm är uppförd år 1904 i påkostad nyrenässans med många vackra detaljer bevarade. Stora luftiga salonger, en takhöjd om 3,6 meter, vackra pardörrar, bröstpaneler och 9 fungerande kakelugnar. Allt detta finns kvar efter en nyligen genomförd totalrenovering.

Från stora salongen/matsalen sker utgång till en glasveranda/vinterträdgård.

Från stora salongen/matsalen sker utgång till en glasveranda/vinterträdgård.

jallsta10 jallsta9 jallsta8 jallsta7 jallsta6 jallsta5 jallsta4 jallsta3

Fastigheten säljs av Eklund Stockholm New York

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.