En allé med almar leder fram till gården som är belägen mitt på Österlen. Det är jultid, men som ofta i denna trakt är det ont om snö. Men vid klart väder syns Bornholm från så gott som alla husets fönster, en utsikt som husets ägare, Johanna och Göran Tunhammar, aldrig tröttnar på.

En allé med almar leder fram till gården som är belägen mitt på Österlen. Det är jultid, men som ofta i denna trakt är det ont om snö. Vid klart väder syns Bornholm från så gott som alla husets fönster, en utsikt som husets ägare, Johanna och Göran Tunhammar, aldrig tröttnar på.
GOG_Jul_Tunhammar_32_lowres

Myåkra gård på Österlen stod färdig 1856. Kullen framför huset har tillkommit på senare tid för att skymma sikten mot vägen.

– Vi hade ett sommarboende på andra sidan av Skåne, vid Torekov. Men huset blev för litet då barn och barnbarn kom på besök så vi började leta efter något större och fann den här charmiga gården, säger Johanna.

GOG_Jul_Tunhammar_10_lowres

Julens gotter i form av frukter och nötter.

Inne i värmen sprider sig dofter från julblommor och granris. Julen är en betydelsefull högtid för familjen.

GOG_Jul_Tunhammar_2_lowres

Juldukning med porslin från Rörstrand och snapsglas från Kosta.

Barnen har egna rum i gästavdelningen, som även rymmer ett eget kök. Men oftast samlas alla i det trivsamma och stora köket som Johanna och Göran inrett på senare år. Där intas julaftonens mat och även den traditionella kalkonmiddagen på juldagen.

– Jag föreslår varje år att vi ska äta något annat än julmat, men det säger övriga familjen alltid bestämt nej till. Därför blir det sill, köttbullar, skinka och lax som serveras, säger Johanna.

– Dessutom måste vi göra vår speciella rödkål. Receptet på rödkål har gått i arv från hennes mormors morfar, som var den socialistiske pionjären och agitatorn August Palm. Den är väldigt god, men det luktar inte så gott när den tillreds. Därför bör den göras några dagar före helgen, fortsätter Johanna.

GOG_Jul_Tunhammar_15_lowres

Kommer inte tomten snart?

Gården är från 1856 och var från början fyrlängad. Detta såg dock de förra ägarna, paret Baumgarten-Lindberg, till att ändra på. De hade i sin tur köpt gården i mitten av 1990-talet av släkten som hade ägt gården sedan den byggdes. När makarna Baumgarten-Lindberg tog över var gården förfallen och krävde en omfattande renovering.

GOG_Jul_Tunhammar_9_lowres

Barockstolen kommer från Görans hem och är omklädd i ett tyg från Lejondolken.

– De gjorde ett omfattande renoveringsarbete och i jämförelse är det inte mycket vi har behövt göra, säger Göran. Han nämner dock visst takarbete, målning och installation av jordvärme.

GOG_Jul_Tunhammar_21_lowres

Bakom soffan, som är klädd med Josef Frank-tyg, står årets pepparkakshus.

– Men rumsindelningen har vi behållit, den är planerad på bästa sätt. Marianne von baumgarten inredde från början det gamla stallet till en ateljén åt sin make, skådespelaren Sven Lindberg. Han ville ha ett eget rum, lite avsides, där han kunde dra sig tillbaka. Här placerades hans flygel, som han ofta spelade på, och här kunde han slå sig ner och läsa en bok framför den stora öppna spisen som han själv designat. Svens ateljé är idag familjens vardagsrum. Hemmet är sparsmakat möblerat, med både gammalt och nytt. Antika föremål och konst är detaljer som bidrar till trivseln. Väggarna är vitmålade, som sig bör i en Skånegård, och i taket syns bjälkarna.

GOG_Jul_Tunhammar_17_lowres

Julklappsutdelning och tre generationer av familjen är samlad.

Egentligen är Myåkra familjen Tunhammars helghus. Här vistas de under ledig tid, helger och högtider. Resten av året bor de numera i Frankrike.

– Vintrarna i Sverige tycker vi bara har blivit jobbigare och jobbigare, så vi bestämde oss för att flytta för två år sedan. Det passar oss perfekt. Vi är i ”Sveriges Provence” på sommaren och det riktiga Provence resten av året, säger Göran. Rötterna finns ändå i Skåne. Göran bodde i Malmö som liten och både han och Johanna pluggade till jurister i Lund. Kopplingen till Österlen har de genom goda vänner men också med en förfader till Johanna, som var präst i Simrishamns kyrka. Under årens lopp har de bott i Stockholm, men även i Malmö där Göran avslutade sitt yrkesverksamma liv med att vara Skånes landshövding fram till hösten 2012.

GOG_Jul_Tunhammar_19_lowres

Johanna och Göran Tunhammar.

–  Jag njuter av att numera ha ”fri tid” och läser så mycket jag hinner, säger Göran.

GOG_Jul_Tunhammar_23_lowres

Det gamla svinstallet på drygt 100 kvm omvandlades till ateljé av de tidigare ägarna och är nu familjens vardagsrum.

Hur mycket läsande det blir under julen är ändå oklart. När de landar i Sverige, några dagar före jul, blir det oftast fullt upp. All mat som ska inhandlas och tillagas och sedan ska det julpyntas.

GOG_Jul_Tunhammar_13_lowres

Det mesta vill de ha klart före helgen, så de sedan bara kan njuta av samvaron med barn och barnbarn.

GOG_Jul_Tunhammar_25_lowres

Spelbordet är arvegods. Den kinesiska vasen och soppsleven i silver är från 1700-talet. Den franska bordspendylen är från tidigt 1800-tal. På väggen hänger en litografi av Ulf Gripenholm.

Julmiddagen avslutas traditionsenligt med kaffe och julgodis i ateljén där julgranen alltid är placerad och även årets pepparkakshus.

– Det är en tradition vi har att baka pepparkakshus, berättar Johanna. När julen är över har jag alltid haft svårt att slänga det, så numera sätter jag ut det till fåglarna. När lugnet lagt sig försöker paret även hinna med en och annan långpromenad, i det österlenska landskapet utmed havet – där Bornholm syns så tydligt vid klart väder.

Mer julinspiration:

NUVARANDE Stillsam jul i Skånelängan
NÄSTA Julens vackraste dukningar