Terrin på sparris och morot.

Terrin på sparris och morot.

Terrin à la Råda säteri

AV KJELL ANDERSSON LAGERGREN FOTO CHRISTER VALLSTRAND
Gör Råda säteris läckra Sparristerrin med serranoskinka. Rätten ska stå över natten så se till att börja i tid. Här är receptet!

TERRIN PÅ SPARRIS OCH MOROT MED SERRANOSKINKA
4 personer

Terrin
8 gröna sparrisar
1 l vatten
1⁄2 msk salt
5 späda morötter
1 l vatten
1⁄2 msk salt

Crème
1 gelatinblad
1⁄2 dl crème fraiche
1 1⁄2 msk philadelphiaost
1 msk strimlad persilja
salt och peppar

Torkade oliver
10 kalamataoliver

Rostade nötter
1⁄2 dl hasselnötter
1 msk vatten
1 nypa salt
4 skivor serranoskinka
färska örter

Dag 1
1. Skala sparrisen och koka upp vattnet med salt. Lägg i sparrisen och låt koka tills den känns mjuk, 3–5 minuter beroende på storlek. Kyl den snabbt i isbad.
2. Skala morötterna och dela dessa på längden. Koka upp vattnet med salt. Koka morötterna helt möra, cirka 20–25 minuter beroende på storlek. Kyl även dessa i isbad.
3. Lägg gelatinet i blöt. Värm crème fraiche och smält ner gelatinet. Blanda med philadelphiaost. Smaksätt med strimlad persilja och salt och peppar.
4. Blanda crèmen med sparrisen och morötterna och gjut terrinen i plastad terrinform. Sätt i press och låt stelna i kyl över natten.

Dag 2
1. Ta ut terrinen ur kylen och skiva den i lämpliga skivor.
2. Dela oliverna och plocka ut kärnan. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Torka dem i ugn i 80 grader i cirka 6 timmar.
De ska bli hårda rakt igenom.
3. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. När de fått en gyllen- brun färg, tillsätt vatten och lite salt. Låt koka in helt. Låt svalna och hacka ner i mindre bitar.
4. Servera terrinen med skinka, oliver och nötter. Garnera med färska örter som salvia, basilika eller vattenkrasse och ringla lite olivolja över.

FLER RECEPT – LÄCKRA BAKVERK!

Kommentarer

Kommentera

Etiketter:
kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.