Gör Råda säteris läckra Sparristerrin med serranoskinka. Rätten ska stå över natten så se till att börja i tid. Här är receptet!

Gör Råda säteris läckra Sparristerrin med serranoskinka. Rätten ska stå över natten så se till att börja i tid. Här är receptet!

TERRIN PÅ SPARRIS OCH MOROT MED SERRANOSKINKA
4 personer

Terrin
8 gröna sparrisar
1 l vatten
1⁄2 msk salt
5 späda morötter
1 l vatten
1⁄2 msk salt

Crème
1 gelatinblad
1⁄2 dl crème fraiche
1 1⁄2 msk philadelphiaost
1 msk strimlad persilja
salt och peppar

Torkade oliver
10 kalamataoliver

Rostade nötter
1⁄2 dl hasselnötter
1 msk vatten
1 nypa salt
4 skivor serranoskinka
färska örter

Dag 1
1. Skala sparrisen och koka upp vattnet med salt. Lägg i sparrisen och låt koka tills den känns mjuk, 3–5 minuter beroende på storlek. Kyl den snabbt i isbad.
2. Skala morötterna och dela dessa på längden. Koka upp vattnet med salt. Koka morötterna helt möra, cirka 20–25 minuter beroende på storlek. Kyl även dessa i isbad.
3. Lägg gelatinet i blöt. Värm crème fraiche och smält ner gelatinet. Blanda med philadelphiaost. Smaksätt med strimlad persilja och salt och peppar.
4. Blanda crèmen med sparrisen och morötterna och gjut terrinen i plastad terrinform. Sätt i press och låt stelna i kyl över natten.

Dag 2
1. Ta ut terrinen ur kylen och skiva den i lämpliga skivor.
2. Dela oliverna och plocka ut kärnan. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Torka dem i ugn i 80 grader i cirka 6 timmar.
De ska bli hårda rakt igenom.
3. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. När de fått en gyllen- brun färg, tillsätt vatten och lite salt. Låt koka in helt. Låt svalna och hacka ner i mindre bitar.
4. Servera terrinen med skinka, oliver och nötter. Garnera med färska örter som salvia, basilika eller vattenkrasse och ringla lite olivolja över.

FLER RECEPT – LÄCKRA BAKVERK!

NUVARANDE Terrin à la Råda säteri
NÄSTA Lär känna empiren