UNGSBAKAD PIGGVAR 

600 g piggvarsfilé
2 timjankvistar
12 gröna sparrisar,
havssalt
100 g rensade, murklor (gärna toppmurkla)
½ flaska vitt vin
60 g smör
1 citron
olivolja
300 g rensad ramslök
400 g vatten

Gör så här:
1. Skär fisken i 4 portioner, lägg på bakplåt klädd med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 160 grader.
2. Smält en klick av smöret och pensla fisken lätt.
3. Sätt två kastruller med vatten på spisen och låt koka upp.
4. Stek murklorna på hög värme i lite olivolja i ca 3–4 minuter.
5. Tillsätt vin och timjan, och låt det koka in nästan helt i svampen.
6. Sänk värmen till lägsta, rör i smöret och ställ åt sidan.
7. Smaksätt med salt och citronsaft.
8. Koka ramslöken i ca 3 minuter, lyft ut och lägg i isvatten.
9. Krama ordentligt ut allt vatten från ramslöken och mixa med vatten till slät sås, sila eventuellt vid behov. Smaksätt med salt.
10. Baka fisken i ugnen ca 5–10 minuter beroende på tjocklek, tills inner-
temperaturen är 45–48 grader. Kontrollera gärna med en termometer.
11. Koka sparrisen i ca en 1 minut, inte mer. Den ska vara lite krispig i mitten.
12. Värm såsen och murklorna så att allt är varmt när fisken är klar.
13. Salta fisken mycket lätt och lägg upp på 4 tallrikar.

 

NUVARANDE Ugnsbakad piggvar
NÄSTA Ambassadörens förrätt