Stadra herrgård speglar sig i sjön Greckens stilla vatten.

Stadra herrgård speglar sig i sjön Greckens stilla vatten.

Upplev teater på sagolika Stadra

Av Ann Källman Foto: Klas Sjöberg
Från sagoskimrande barndomsminnen till fantasieggande teateruppsättningar. På Stadra herrgård i Västmanland går fiktion och verklighet hand i hand. I det forna stallet har ett av gårdens fyra syskon öppnat en teater och varje sommar uppförs här en nyskriven pjäs.

STADRA2

Från Stadras veranda har man en vidsträckt utsikt över sjön. Det är en rofylld plats med snickarglädje och vitmålade möbler från 1900-talets början. Olivträd och citronträd i krukor bidrar också till trivseln.På framsidan av huvudbyggnadens fasad står årtalet 1760. På den tiden bestod Stadra av en timrad, rödmålad byggnad. Vid sekel-skiftet 1900 fick huset en reveterad fasad och förvandlades till den gård som står här i dag.

Stallet från 1875 är ombyggt till teater med 150 sittplatser. Varje sommar ges en ny pjäs p Stadrateatern. I sommar uppförs den nyskrivna pjäsen Stadramålarna – en scenisk tavla av Johan Bernander.

För mer information och bokning gå in på: www.stadrateater.se

 

Kommentarer

Kommentera

Etiketter:
Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.