Steninge slott är pampigt och stilfullt men samtidigt varmt och ombonat. 
Den magnifika takkronan i Ovala salen 
har troligen funnits på Steningen sedan 
förra sekelskiftet. Väggarna pryds av 
marmorstatyer, vackert placerade i nischer.

Steninge slott är pampigt och stilfullt men samtidigt varmt och ombonat. Den magnifika takkronan i Ovala salen har troligen funnits på Steningen sedan förra sekelskiftet. Väggarna pryds av marmorstatyer, vackert placerade i nischer.

”Vi fick ett slott på köpet”

Av Heléne Almqvist Foto Thomas Hjertén
Det var egentligen marken som Per och Åsa Taube lockades av när de blev ägare till Steninge slott. Men snart förälskade sig hela familjen i det anrika Tessinslottet. Efter en minutiös restaurering är det numera deras andra hem. 
Slottets hall är magnifik . På trappelarna står urnor som funnits på  Steninge sedan slottet byggdes och som Per och Åsa låtit restaurera. I hallen hänger porträtt av Anna Maria Soop och Carl Gyllenstierna.

Slottets hall är magnifik . På trappelarna står urnor som funnits på Steninge sedan slottet byggdes och som Per och Åsa låtit restaurera. I hallen hänger porträtt av Anna Maria Soop och Carl Gyllenstierna.

På en höjd invid Mälarens vatten tronar Steninge slott. Det är lätt att förstå varför greve Carl Gyllenstierna valde just den här platsen för att uppföra sitt praktfulla slott, ritat av Nicodemus Tessin d.y. i slutet av 1600-talet. Läget i Sigtuna är både strålande vackert och hade utmärkta vattenförbindelser till den så viktiga huvudstaden. I dag är snarare närheten till Arlanda en av lockelserna med Steninge slott och det var med det för ögonen som makarna Per och Åsa Taube valde att köpa Steninge när det blev till salu 2009. – Vi var inte på jakt efter ett Tessinslott, utan letade efter mark för bostadsbyggande, säger Per.

Bordsplatån ropade Per och Åsa in på auktion för 15 år sedan. Blommorna kommer från Bruun. I Galleriet på andra våningen har Per och Åsa låtit vävspänna väggarna på traditionellt vis.

Bordsplatån ropade Per och Åsa in på auktion för 15 år sedan. Blommorna kommer från Bruun. I Galleriet på andra våningen har Per och Åsa låtit vävspänna väggarna på traditionellt vis.

Per verkar i fastighetsbranschen och har köpt upp stora markområden kring Arlanda, i sitt bolag Arlandastad Holding. Nu planerar Per och hans fru Åsa för Steninge slottsby med cirka 500 bostäder i vacker lantmiljö nära Stockholm och Uppsala – samt resten av världen.
– Jag ser framför mig att de som flyttar hit lever aktiva liv, rider, åker skridskor, reser. Det är trettio minuter till Stockholm och två och en halv timme till London, säger han med ett leende.

När man stiger in i hallen i Steninge slott går blicken oundvikligen upp mot den pampiga trapphallen med öppet i tak till andra våningen. Det är ett magnifikt rum som Tessin ritade med sin fars mästerverk Drottningholms slott som modell. I taket finns en praktfull målning och kolonner och pilastrar pryder rummet, liksom utsökta stuckaturer. Väggarna är vackert marmorerade och pryds av porträtt på grundaren Carl Gyllenstierna och hans hustru Anna Maria Soop.

Paret har låtit restaurera och belysa den gamla väggmålningen i badrummet.

Paret har låtit restaurera och belysa den gamla väggmålningen i badrummet.

Från övervåningen kan man blicka ut över hallen och den praktfulla entrén. Till höger om trappan, ovanför köket, ligger en privat del som Per och Åsa inrett med badrum och sovrum åt sig och barnen. Rummen är topprenoverade men med respekt för slottets karaktär. Sköna sisalmattor täcker in golven, väggarna är ljusa och badrummen inredda med ljusgrå marmor och eleganta tvättställ i porslin med klassiska underskåp i vitmålat trä.  

Den Ovala salen med marmorerade väggar, statyer och rika dekorationer är ett mästerverk. Det förgyllda bordet och stolarna, liksom spegelskärmen, hör ihop och fanns redan på Steninge när paret tog över slottet.

Den Ovala salen med marmorerade väggar, statyer och rika dekorationer är ett mästerverk. Det förgyllda bordet och stolarna, liksom spegelskärmen, hör ihop och fanns redan på Steninge när paret tog över slottet.

Invid den privata delen ståtar praktfulla salar på rad. En av slottets stoltheter är Ovala salen, ett magnifikt rum med marmorerade väggar och vackra statyer på avsatser som fällts in i de rundade väggarna. Det himmelsblå taket är ett konstverk i sig, rikt dekorerat med förgyllda målningar och ornerade taklister och friser av den erkände italienske stuckatören Guiseppe Marchi. Mitt i rummet står ett par inbjudande soffor och trots sin pampiga aura är Ovala salen, liksom de övriga rummen, hemtrevlig.

Möblemanget i den praktfulla gyllenlädersalen fanns sedan tidigare på Steninge. Här hålls ofta bjudningar och det ryms ett fyrtiotal gäster. Under  fönstren finns väggfasta skåp daterade 1888. På väggarna hänger porträtt av Ulrika Eleonora (1656–1693) och Karl XI (1655–1697).

Möblemanget i den praktfulla gyllenlädersalen fanns sedan tidigare på Steninge. Här hålls ofta bjudningar och det ryms ett fyrtiotal gäster. Under
fönstren finns väggfasta skåp daterade 1888. På väggarna hänger porträtt av Ulrika Eleonora (1656–1693) och Karl XI (1655–1697).

– Steninge är inte så stort för att vara ett slott, med sina 750 kvadratmeter, säger Åsa. Det är hon som hållit i renoveringen och gjort alla val av material, tyger och färger. Hon har lyckats med konststycket att ta fram och bevara den kulturskatt som ryms inom slottets väggar, allt under länsstyrelsens överseende, och samtidigt få det att kännas fräscht och modernt. Steninges många konstverk, i form av porträtt, tak- och väggmålningar, restaurerades av konservatorn Anna Catellani.

Rakt under den Ovala salen, innanför hallen, ligger Gyllenlädersalen, en annan av Steningens stoltheter. I taket syns ett magnifikt spegelmonogram av G.B.A. Holm. Väggarna är sirligt dekorationsmålade mot gyllene botten och takets stuckaturer är enastående.

Ovan spisen hänger  en reproduktion av  ett porträtt av Axel  von Fersen d.ä. Den fina papegojan  är nyproducerad  och står på spiskanten  i tesalongen.

Ovan spisen i tesalonegen hänger en reproduktion av ett porträtt av Axel von Fersen d.ä. Den fina papegojan är nyproducerad.

Det var Åsa som såg möjligheterna att Steninge kunde vara något mer än ett exploateringsprojekt. Tidigare bodde familjen på Torsåker säteri i Upplands Väsby och hade ingen tanke på att Steninge kunde användas privat.
– Men så sa Åsa ”här skulle vi faktiskt kunna bo”, säger Per.

De sålde Torsåker, flyttade till en våning i centrala Stockholm och började projektet med restaureringen av Steninge. Sigtuna kommun ville ha rätt ägare till slottet, någon som kunde göra de investeringar som krävdes för att bevara slottet för framtiden, och dess önskemål har med råge besannats. Nu väntar byggprojektet för kommande Steninge slottsby, något som familjen Taube ser fram emot. ”Vi vill ha en levande miljö här” säger Per.

Vy från paradsängkammaren till gyllenlädersalen.  Det målade dörröver­stycket är från Fabian von Fersens tid.  Sängen i paradsängkammaren är en replika av den ursprungliga som stod här. Den har klätts om i siden, som liksom tyget på väggarna, har vävts upp i Thailand.

Vy från paradsängkammaren till gyllenlädersalen. Det målade dörröver­stycket är från Fabian von Fersens tid. Sängen i paradsängkammaren är en replika av den ursprungliga som stod här. Den har klätts om i siden, som liksom tyget på väggarna, har vävts upp i Thailand.

Numera vill de ogärna lämna Steninge när de ska hem efter lov och helger. Slottet som de ”fick på köpet” har successivt tagit greppet om dem. Precis som platsen en gång fängslade Carl Gyllenstierna.

 

Läs också:

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]