Georg Haupt och Ephraim Ståhl är 1700-talets lysande möbelmästare vars verk fortfarande beundras och värderas högt. De gustavianska möblerna är alltid aktuella.

Georg Haupt och Ephraim Ståhl är 1700-talets lysande möbelmästare vars verk fortfarande beundras och värderas högt. De gustavianska möblerna är alltid aktuella.

Gustavianskt konsthantverk hör till den verkliga skatten i svensk möbelhistoria. Stilen startade med den ledande ebenisten Georg Haupt (1741–1784) som tillverkade byråar och skrivbord åt kungligheter och den avslutades med stolens mästare Ephraim Ståhls (1768–1820) snickeri. Varje auktionshus strävar efter att få in några möbler av dessa storheter till sina kvalitetsauktioner. Det har historiskt kunnat lyfta en hel auktion och säkra säsongens totala försäljning.

Byrå av Georg Haupt från cirka 1780 köptes för summan 6 492 000 kr hos Bukowskis. Skiva av svart marmor.  Värdering 3 000 000–4 000 000 kr.

Byrå av Georg Haupt från cirka 1780 köptes för summan 6 492 000 kr hos Bukowskis. Skiva av svart marmor. Värdering 3 000 000–4 000 000 kr.

Mycket riktigt var det också en av Georg Haupts grandiosa byråar från den tidiga gustavianska eran som tillhörde de överlägset dyraste objekten på 2013 års kvalitetsauktioner. Tillverkad av ett flertal exotiska träslag, utrustad med vitspräcklig, svart marmorskiva, försedd med enastående förgyllda beslag tog den andan ur publiken och slutpriset hamnade på nästan sex och en halv miljoner kronor. För tolv år sedan såldes den hos Stockholms Auktionsverk, nu var det Bukowskis som höll i klubban.
– Det är en magnifik möbel av Haupt, förklarar chefsintendenten Carl Barkman hos Bukowskis auktioner i Stockholm.
Byrån är inte signerad, men signaturer  är inte alltid viktiga för att en möbel ska nå ett framgångsrikt försäljningsresultat.
– Fler och fler våga lita på kvalitet, de tittar inte enbart efter signaturer när de beslutar sig för köp, förklarar Carl.

Svensk rokokosoffa i trågmodell med pikant förgyllning kostade 31 850 kr hos Bukowskis internationella kvalitetsauktion.Värdering 20 000–25 000 kr.

Svensk rokokosoffa i trågmodell med pikant förgyllning kostade 31 850 kr hos Bukowskis internationella kvalitetsauktion.Värdering 20 000–25 000 kr.

När det gäller de gustavianska möblerna finns det alltid köpare, men något har förändrats under senare tid.  Barocken dundrar in med stora steg liksom eleganta stilmöbler från Frankrike och objekt i den egyptiska sengustavianska stilen. Den traditionella gustavianska stilen har alltså fått konkurrens och i vissa kretsar kommit att anses som lite fantasilös.
– En viss försiktighet råder från köparnas sida när det gäller de traditionella gustavianska möblerna, menar Carl, men tillägger samtidigt att de plötsligt tog sig upp igen under de senaste kvalitetsauktionerna. Byråar som länge varit säkra kort, men av vissa betraktats som alltför uttryckslösa, ja nästa lite tråkiga, har trots allt en tidlös elegans som vi aldrig tröttnar på och de gifter sig fint med moderna hem.

Något som har kommit att bli allt mer intressant på auktionerna är möbler med uppsendeväckande former. Vissa av 1800-talets bästa stilmöbler är numera nog så dyrbara som möbler från 1700-talet.
– Ja, det mest spektakulära säljer riktigt bra, säger Carl.
Ett bra exempel är den franska byrån med svängd front och kolonner av marmor som gick för över 100 000 kronor hos Bukowskis trots att den var gjord under 1800-talets andra hälft. Möbeln som tillverkats i jakaranda, valnöt och rot hade några små skador och sprickor, men var annars i gott skick. Hos Uppsala Auktionskammare såldes nyligen ett damskrivbord med uppsats från 1800-talet för dubbla värderingen, 110 000 kronor.
– Stilkopior av hög kvalitet når imponerande prisnivåer i dag. Många tittar på dem som enskilda objekt. Flera av de här möblerna har inte bara ett eget uttryck, de är dessutom väldigt välgjorda.

Byrå från Frankrike gjord under 1800-talets andra hälft i dekorativ Louis XIV:s stil  lockade köpare att betala 104 124 kr på Bukowskis internationella kvalitetsauktion.

Byrå från Frankrike gjord under 1800-talets andra hälft i dekorativ Louis XIV:s stil
lockade köpare att betala 104 124 kr på Bukowskis internationella kvalitetsauktion.

En riktigt god proveniens har så klart också stor påverkan på priset. En bra historia och en kunglig koppling är en utmärkt kombination. Höjdpunkten bland sittmöblerna på Bukowskis internationella kvalitetsauktion var en rokokostol som ingått i den gamla Operans inredningar. Det var en arbetsstol som en anställd kamrer fick ta med sig då det gustavianska operahuset skulle rivas för att ge plats åt den nya byggnaden 1892.  Stolen är närmast identisk med de stolar som 1754 gjordes för Adolf Fredriks matsal på Kungliga Slottet.
– Rokokostolen hade en mycket bra kunglig bakgrund, säger Carl. Tänk att denna möbel ansågs ointressant när den nya Operan byggdes och de anställda fick ta med sig vad de ville.

Baljfåtöljer av skicklige stolebenisten Erik Öhrmark nådde upp till 130 000 kr  hos Stockholms Auktionsverk

Baljfåtöljer av skicklige stolebenisten Erik Öhrmark nådde upp till 130 000 kr
hos Stockholms Auktionsverk

Barockmöbler har också fått ett uppsving.
– Barocken har något muskulöst över sig som tycks intressera allt fler. Senbarock har ju länge varit omtyckt, men nu får det även vara lite förgylld barock. Vi befinner oss dessutom i en generationsväxling. Sent ska syndaren vakna, men nu är det alltfler yngre köpare som önskar inreda som sina mor- och farföräldrar. De efterfrågar enstaka antikviteter för att ge hemmet karaktär.
Däremot är det få som intresserar sig för hela salongsmöblemang. Man vill hellre mixa och matcha.

Barocken tar för sig. Taburett från omkring 1700 kostade 13 475 kr hos Bukowskis.

Barocken tar för sig. Taburett från omkring 1700 kostade 13 475 kr hos Bukowskis.

– De trendigaste möblerna just nu är baljfåtöljer och konsolbord, säger Carl. Baljfåtöljer går strålande och sittmöbler överlag erbjuder en god kombination av den klassiska stilen och komfort. Den perfekta antikviteten med andra ord. Konsolbord har också stigit i pris.
En annan fin möbel är trågsoffan. Det är raka och praktiska soffor som passar lika bra i en gammal herrgård som i en nyproducerad våning.
– Släng upp ett gäng kuddar och du har en riktigt inbjudande möbel, säger Carl.

NUVARANDE 1700-talets möbelmästare
NÄSTA Antikskola: Barock