Hallwylska museet. i Stockholm visade i höstas en privatsamling med bland annat kaméer. De fint mejslade gestalterna som träder fram ur medaljongen är åtråvärda för samlare

Hallwylska museet. i Stockholm visade i höstas en privatsamling med bland annat kaméer. De fint mejslade gestalterna som träder fram ur medaljongen är åtråvärda för samlare

5 heta smyckestrender

Av Charlotte Breimer Törnqvist FOTO KLAS SJÖBERG
En kysk kamé det är nästa stora trend i smyckeskrinet. Det spår trendanalytiker. Här är fem heta smyckestips för dig som gillar antikt & vintage.

1. Proveniens & Passion. Smycken med berättelser är spännande. Livslång passion och kändisskap höjer värdet. Om smycket har burits av en kunglighet, filmstjärna eller sångerska får det en speciell aura. Den klassiska diamanten symboliserar evig kärlek men får gärna vara komponerad på ett konstnärligt och festligt vis. Dramatiskt och dekorativt är hett.

 2. Jade – det gröna guldet. I årtusenden har jade varit högt skattad bland kineser och nu säljs smycken av finaste jade till riktigt höga priser. Den lysande gröna stenen kallades ursprungligen för kejsarjade. Det var först under 1800-talets mitt som jade delades upp i de två kategorierna jadeit och nefrit, och de kan vara väldigt snarlika, men det råder stor kvalitetsskillnad på jade.

Kristian Nilssons örhängen gick för 12 400 kr på Bukowskis Market. Ring med jade  från 1920-talet som nyligen såldes på Sotheby’s. Halsband i korall såldes för 295 000 kr på Sotheby’s.

Kristian Nilssons örhängen gick för 12 400 kr på Bukowskis Market. Ring med jade från 1920-talet som nyligen såldes på Sotheby’s. Halsband i korall såldes för 295 000 kr på Sotheby’s.

3. Korallkraft. ”Kineserna dammsuger marknaden efter bärnsten och smycken i korall” säger Anna Rodman på Skånes Auktionsverk. Den röda stenen har fått en renässans. ”Under 1920-talet användes koraller med onyx och diamanter, denna kombination har åter blivit populär”,  säger Christian Bolin på W. A. Bolin.

4. Stilig Art Déco. Sällan har tillvaron för västvärldens välbeställda varit lyxigare än under la belle époque-perioden strax innan första världskriget bröt ut, men mellankrigstidens smycken åtrås nästan ännu mer än 1910-talets juveler. Tack vare ädelmetallen platina kunde enastående smyckearbeten med delikata detaljer skapas. Exklusiva smycken från 1920-talet är åtråvärda tack vare sin formgivning och kvaliteten hos stenarna.

Läs mer: Blixtrande diamanter och antika smycken från 1800- och 1900-talet

5. Kamén. Länge har kamén betraktats som ett kyskt smycke men trendanalytiker inom mode och inredning anser att kaméer kan bli nästa stora trend i smyckeskrinet. Kamén har en  kulturhistorisk förankring i antiken, renässansen och nyklassicismen som ger smycket tyngd och pondus. ”Romerska antika kaméer har än i dag sina samlare”, berättar Christian Bolin på W. A. Bolin. ”Kaméer av snäckor från Italien som importerats i stora mängder under 1900-talet är däremot sällan intressanta”. Under 1700-talets bildningsresor, de så kallade grand tour-resorna, ökade intresset för kaméer eftersom antikens kulturella lämningar studerades, men det var först under empiren som kamémodet slog igenom ordentligt.

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

SIGER1

Samlaren på Siger

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.