Femunika1

5 unika objekt

Av Pia Staël von Holstein Foto Respektive aiktionshus
Riksänkedrottning Hedvig Eleonoras privata skrivbord blev en kulturhistoriska sensation när det för några år sedan såldes på auktion. Här är fem objekt med spännande proveniens.

Femunika1

1 UNIK MÖBEL FRÅN TRE KRONOR
Hedvig Eleonoras (1636–1715) skrivbord stod för 300 år sedan i Stockholms gamla slott Tre Kronor. Skrivbordet är brännstämplat ”HERS” under kunglig krona (Hedvig Eleonora Regina Sueciae) och daterat 1683. Arbetet beställdes av Mäster Hindrich von Hachten för sextiofem silferdalers plåtar. Tillsammans med drottning Kristinas silvertron är skrivbordet den enda kända möbeln från Tre Kronors inventarier som bevarats till våra dagar. Klubbat pris 660 000 kr  Uppsala Auktionskammares Kvalitetsauktion.

Femunika2

2 GÅVA FRÅN DROTTNINGEN
Den sköna vilstolen med ställbara lägen är tillverkad i bronserad metall och stoppad. Stolen var enligt familjesägnen en gåva från drottning Sofia till Carl Axel Brolén (1845–1939) som var kronprins Gustavs lärare åren 1872–1876. Klubbat pris 19 000 kr, Norrköpings Auktionsverks
Kvalitetsauktion. (Numera Bukowskis)

Femunika3

3 GRANDIOS SOVSTUND
Magnifik 1800-talssäng i mahogny och rikligt med intarsia av flera träslag som säkerligen tillverkats i Holland. Proveniens Vera Olfalk, Malmö, född Falkova i Vladivostok. Klubbat pris 8 500 kr Skånes Auktionsverk Vårkvalitén.

Femunika4

4 FICKUR I TOPPKLASS
Smått sensationellt blev priset för detta fickur till-verkat av firma Breguet i silver 1820. Kronometeruret har tillhört den franska astronomen Alexis Bouvard (1767–1843). Verket är en så kallad ”Timekeeper”, ett ytterst precist vetenskapligt instrument av absolut högsta kvalitet som var avsett att användas ombord på skepp eller vid vetenskapliga observationer.
Klubbat pris 1 800 000 kr. Bukowskis Internationella Stockholm.

Femunika

5 MANGEL FRÅN 1600-TALET
Få känslor är så exklusiva som att krypa ner i en säng mellan nymanglade svala linnelakan. För den som ratar modern elektrisk mangel kan en holländsk linnepress från 1600-talet i ek med vackra detaljer i ebenholts och svärtat trä rekommenderas. Klubbat pris 58 000 kr. Sotheby´s Amsterdam Furniture and Decorative Arts.

Kommentarer

Kommentera

Etiketter:
Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

SIGER1

Samlaren på Siger

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.