Kakelugn t hö: En postament­kakelugn med marmorerad sockel och kolonnformad ugn. Denna typ avugn var vanlig på kungliga slott och förseddes ofta med en antik urna eller byst högst upp.

Kakelugn t hö: En postament­kakelugn med marmorerad sockel och kolonnformad ugn. Denna typ avugn var vanlig på kungliga slott och förseddes ofta med en antik urna eller byst högst upp.

Älskade kakelugn

Av Pia Mattsson foto Helene Toresdotter
Antika kakelugnar är inte bara unika och vackra värmekällor. De representerar ett värdefullt kulturarv och ett hantverk, båda lika viktiga att värna om.

Per Dahlberg räknas som en av Sveriges främsta experter inom sitt område med uppdrag på slott, herrgårdar och kloster i hela Europa. Han har satt upp kakelugnar hos drottning Margrethe på Amalienborg och samarbetar med Riksantikvarieämbetet samt nationella museer.

– Huvudparten av kunderna är dock privatpersoner. Det gäller att kunna råda dem vilken typ av kakelugn, både stilmässigt och uppvärmningsmässigt, som passar bäst.

 Kakelugn t hö: En postament­kakelugn med marmorerad sockel och kolonnformad ugn. Denna typ av ugn var vanlig på kungliga slott och förseddes ofta med en antik urna eller byst högst upp.

Kakelugn t hö: En postament­kakelugn med marmorerad sockel och kolonnformad ugn. Denna typ av ugn var vanlig på kungliga slott och förseddes ofta med en antik urna eller byst.

– En generell regel är att bostadens ålder bestämmer åldern på kakelugnen. De två bör följas åt i stil. Det högsta betyg man som kakelugnsmakare kan få är att kakelugnen man har valt ut och satt upp ser ut som om den alltid stått där.

Att plocka ner och sätta upp en kakelugn kräver goda kunskaper i konstruktions- och murnings-teknik, materialkänne-dom och
insikt i tankarna bakom en ugns utförande.

– Den bästa kunskapen om hantverket får man när man plockar ner kakelugnar från 1700-talet eller renässansen. Då kan man se hur de är gjorda, vilken teknik man har använt, deras hållbarhet.

Kakelugnsmakeri är ett hantverk som tar tid. Det tar två till tre veckor att sätta upp en kakelugn och det ska göras rätt från början.

– Utmaningen är att få alla delar att bli till en vacker och rak enhet trots att vissa kakelplattor kan vara sneda och vridna, säger Per.

Per har lagt upp plattor och lister till en kakelugn från 1700-talet .

Per har lagt upp plattor och lister till en kakelugn från 1700-talet .

Men innan han kommer så långt finns det flera omständigheter att ta hänsyn till.  Är det överhuvudtaget möjligt att sätta upp en kakelugn i ett visst hus? Det måste finnas någon form av fundament för att kakelugn-en ska kunna stå stadigt. Man bör också fundera kring brandskyddet och så ska det förstås finnas en anslutning till en skorstenspipa.

– Därefter kan man prata om vilken typ av kakelugn man vill ha, säger Per. Jag måste också ta hänsyn till vilka lagar och förordningar som gäller installation av olika värmekällor.

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

SIGER1

Samlaren på Siger

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.