Antika kakelugnar är inte bara unika och vackra värmekällor. De representerar ett värdefullt kulturarv och ett hantverk, båda lika viktiga att värna om.

Antika kakelugnar är inte bara unika och vackra värmekällor. De representerar ett värdefullt kulturarv och ett hantverk, båda lika viktiga att värna om.

Per Dahlberg räknas som en av Sveriges främsta experter inom sitt område med uppdrag på slott, herrgårdar och kloster i hela Europa. Han har satt upp kakelugnar hos drottning Margrethe på Amalienborg och samarbetar med Riksantikvarieämbetet samt nationella museer.

– Huvudparten av kunderna är dock privatpersoner. Det gäller att kunna råda dem vilken typ av kakelugn, både stilmässigt och uppvärmningsmässigt, som passar bäst.

 Kakelugn t hö: En postament­kakelugn med marmorerad sockel och kolonnformad ugn. Denna typ av ugn var vanlig på kungliga slott och förseddes ofta med en antik urna eller byst högst upp.

Kakelugn t hö: En postament­kakelugn med marmorerad sockel och kolonnformad ugn. Denna typ av ugn var vanlig på kungliga slott och förseddes ofta med en antik urna eller byst.

– En generell regel är att bostadens ålder bestämmer åldern på kakelugnen. De två bör följas åt i stil. Det högsta betyg man som kakelugnsmakare kan få är att kakelugnen man har valt ut och satt upp ser ut som om den alltid stått där.

Att plocka ner och sätta upp en kakelugn kräver goda kunskaper i konstruktions- och murnings-teknik, materialkänne-dom och
insikt i tankarna bakom en ugns utförande.

– Den bästa kunskapen om hantverket får man när man plockar ner kakelugnar från 1700-talet eller renässansen. Då kan man se hur de är gjorda, vilken teknik man har använt, deras hållbarhet.

Kakelugnsmakeri är ett hantverk som tar tid. Det tar två till tre veckor att sätta upp en kakelugn och det ska göras rätt från början.

– Utmaningen är att få alla delar att bli till en vacker och rak enhet trots att vissa kakelplattor kan vara sneda och vridna, säger Per.

Per har lagt upp plattor och lister till en kakelugn från 1700-talet .

Per har lagt upp plattor och lister till en kakelugn från 1700-talet .

Men innan han kommer så långt finns det flera omständigheter att ta hänsyn till.  Är det överhuvudtaget möjligt att sätta upp en kakelugn i ett visst hus? Det måste finnas någon form av fundament för att kakelugn-en ska kunna stå stadigt. Man bör också fundera kring brandskyddet och så ska det förstås finnas en anslutning till en skorstenspipa.

– Därefter kan man prata om vilken typ av kakelugn man vill ha, säger Per. Jag måste också ta hänsyn till vilka lagar och förordningar som gäller installation av olika värmekällor.

NUVARANDE Älskade kakelugn
NÄSTA På Grimmestorp står Gustav III:s säng