Konsolbord från empiren med bronserad lyra, 10 000 kr, Norrköpings Auktionsverk.

Konsolbord från empiren med bronserad lyra, 10 000 kr, Norrköpings Auktionsverk.

Antika konsolbord

Av Charlotte Breimer Törnqvist Foto respektive auktionshus
Konsolbordet är den nya juvelen i antik inredning. Möbeln är praktisk och praktfull och förgyller såväl hall som vardagsrum.

Konsolbordet är den nya modemöbeln som blir ett vackert och praktiskt blickfång i hallen. Stiliga konsolbord med tillhörande speglar var en viktig del av inredningen på 1700-talet. De utgjorde nästan en del av den fasta inredningen och flyttades sällan runt. Men genom arv har många bord och speglar skilts åt. I dag finns det gott om förgyllda vägg- och konsolbord på auktionerna och en del har eller har haft en tillhörande spegel som nu är på drift.

Gustavianskt bord av mästaren Georg Haupt såldes för 1 250 000 kr, Bukowskis.

Gustavianskt bord av mästaren Georg Haupt såldes för 1 250 000 kr, Bukowskis.

Möbeln har ofta eleganta ben som liknar sfinxporträtt eller en solitär mäktig örn med utfällda vingar, som tronar under skivan. Inte sällan är de också rikt pyntade med exklusiv och dekorativ ornamentik.  Många konsolbord tillverkades under den sengustavianska perioden och empiren med antikens rika formspråk som inspirationskälla.

Empirbord från 1810 av ebenholts och mahogny, 293 000 kr, Sotheby’s i New York.

Empirbord från 1810 av ebenholts och mahogny, 293 000 kr, Sotheby’s i New York.

Det bronserade konsolbordet från rokokotid gick för 62 000 kr hos Bukowskis.

Det bronserade konsolbordet från rokokotid gick för 62 000 kr hos Bukowskis.

Den typiska höggustavianska halvmåneformen har lånats från Frankrike och kopierats av svenska slottssnickare. De äldre väggborden från barocken kommer ofta från Italien. Ibland är de omålade men med en rikt skuren ornamentik. Under det senaste decenniet har konsolborden ökat i popularitet. Inte så konstigt kanske, eftersom de är nätta, vackra och lättplacerade, men det finns anledning att vara uppmärksam. Somliga bord har piffats till med extra förgyllning och senare ornamentik.

Gustavianskt konsolbord från 1700-talets slut. Klubbades för 24 000 kr hos Bukowskis.

Gustavianskt konsolbord från 1700-talets slut. Klubbades för 24 000 kr hos Bukowskis.

Salongsbord i boulleteknik från 1800-talet, 16 000 kr  hos Crafoord Auktioner.

Salongsbord i boulleteknik från 1800-talet, 16 000 kr hos Crafoord Auktioner.

Konsolbord från 1800-talets början, bordsskiva med målad marmorimitation.  Sålt för 14 500 kr hos Norrköpings Auktionsverk.

Konsolbord från 1800-talets början, bordsskiva med målad marmorimitation.
Sålt för 14 500 kr hos Norrköpings Auktionsverk.

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Möbler, 1700-tal, 1800-tal
Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

SIGER1

Samlaren på Siger

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.