Vintage från Harry Winston. Halsband och örhängen i platina med diamanter och safirer. Hårkami 18 k guld med antikslipade briljanter och små orientpärlor, tillverkad år 1900 hos G Dahlgren i Malmö.

Vintage från Harry Winston. Halsband och örhängen i platina med diamanter och safirer. Hårkami 18 k guld med antikslipade briljanter och små orientpärlor, tillverkad år 1900 hos G Dahlgren i Malmö.

Antika smycken

Av Christina Linderoth-Olson
Stora blixtrande stenar, helst diamanter, är alltid på modet och på marknaden går det att hitta många vackert arbetade äldre smycken från 1800- och 1900-tal.

Förr i tiden bar även män juveler och pärlor, men den seden dog ut under 1800-talet. 1500-talsporträtt visar hur adliga herrar ibland prydde ena örat med en vacker droppärla, medan 1700-talets yviga spetskrås förhöjdes av kråsnålar.

Med viss eftersläpning har smycken alltid följt klädmodet. Rokokons broderier, spetsar och volanger ackompanjerades av sirliga smycken, medan den stramare empiren inspirerade till kaméer, diadem och emaljarbeten. Då kom också nya färgstenar som turkoser, gröna krysopraser, malakit och topaser.

Stora dekorativa broscher bars tillsammans med 1800-talets enorma krinoliner. Men på 1840-talet kom också billigare guldsmycken med tillverkningen av formpressade arbeten. Platina började användas i slutet av 1800-talet.

– 1900–1930 görs de skira, vackra belle epoque-smyckena med girlanger och rosetter. Belle epoque är de vita smyckenas tid med diamanter och pärlor, säger Johanna Isacsson, smyckeexpert och gemmolog FGA DGA (utbildad ädelstens-expert) på Bukowskis.

Art décons formgivning blandar sobert och fantasifullt, medan 1930-talets är stram och elegant. Robusta kraftiga smycken prydde 1940-talets kläder med stora axelvaddar. Vitguld ersatte då platinan som behövdes i andra världskrigets krigsindustri. Till och med 1950-talet var svenska guldsmedsarbeten av hög klass och gjordes med stor hantverksskicklighet, men därefter breder massproduktionen ut sig.

Collier från slutet av 1900-talet i vitguld med karmosémotiv med rubiner på cirka 33 ct och briljanter på cirka 7,50 ct. Matchande örhängen med rubiner på ca 6 ct och briljanter på cirka 1,30 ct.

Collier från slutet av 1900-talet i vitguld med karmosémotiv med rubiner på cirka 33 ct och briljanter på cirka 7,50 ct. Matchande örhängen med rubiner på ca 6 ct och briljanter på cirka 1,30 ct.

Förr var kungliga damer trendsättare, Coco Chanel blev den första icke-kungliga modeledaren. Wallis Simpson, hertiginnan av Windsor, Jacqueline Kennedy och prinsessan Diana är exempel på andra modeikoner som gärna bar smycken under 1900-talet.

Gnistrande stenar skimrande pärlor och glänsande guld i juveler för både den stora festen och vardagslivet finns det ganska gott om på auktion och hos specialiserade antikhandlare. Smycken tillverkade före 1800 är mindre vanliga på marknaden, de från 1700-talet som ibland förekommer är ofta prydda med slipat folierat glas i stället för ädelstenar.

– 1700-talssmyckena hade massor av diamanter, men med tanke på stenarnas värde flyttades de över till moderna smycken, berättar Johanna Isacsson.

Smycken är ett område som kräver kunskap, fallgroparna är många.

– Kunderna har en långtgående undersökningsplikt eftersom auktionsfirmorna inte tar ansvar för dolda fel. Den som handlar nytillverkade smycken har större möjligheter att reklamera, påpekar Christian Bolin, delägare i familjeföretaget
W A Bolin som både har auktioner och säljer nytillverkade smycken. Juvelerarfirman startade sin verksamhet i Ryssland i slutet av 1700-talet.

Liggande: Damklocka i platina med brlijanter och åttaslipade diamanter. Fr v: Art déco-klocka från Cartier i guld. Platina med rosenstenar och onyx. Kvartsur i 18 k guld och herrklocka i 18 k guld.

Liggande: Damklocka i platina med brlijanter och åttaslipade diamanter. Fr v: Art déco-klocka från Cartier i guld. Platina med rosenstenar och onyx. Kvartsur i 18 k guld och herrklocka i 18 k guld.

Den som går i köptankar gör klokt i att tänka igenom vad smycket ska användas till och hur mycket det får kosta. Ju dyrare objekt, desto noggrannare bör kunden vara.

– Be om professionell rådgivning. Ställ många frågor och se till att få tillfredsställande svar. Det är viktigt att veta vad man köper, rekommenderar Johanna Isacsson.

Vad vill kunderna ha i dag?

– Större stenar, helst diamanter, på tre carat och uppåt. Kändisar som Paris Hilton, Victoria Beckham och Naomi Campbell bär stora klockor och dyra smycken, nu är det okej även i Sverige att visa upp sig med blixtrande juveler. Belle epoque-smycken är också efterfrågade, säger Johanna Isacsson.

–  Vackra välgjorda smycken, gärna kända märken, är begärliga. Långa örhängen är omtyckta, men också smycken med stenar som akvamariner, peridoter och ametister. Även modern, lite läcker design. Art déco-smycken är populära men det är mest art déco-stil, det vill säga senare tillverkning i den stilen, som kommer ut på marknaden, säger Christian Bolin.

Kända tillverkare är exempelvis Cartier, Fabergé, W A Bolin, Lalique, Tiffany och Boucheron – helst ska det vara firmornas äldre smycken.

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

SIGER1

Samlaren på Siger

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.