Juristen Christopher Marinello letar rätt på försvunna kulturskatter. ”Det gäller att dokumentera det man har innan tjuven kommer på besök”, säger han och uppmanar alla att registrera sina samlingar

Juristen Christopher Marinello letar rätt på försvunna kulturskatter. ”Det gäller att dokumentera det man har innan tjuven kommer på besök”, säger han och uppmanar alla att registrera sina samlingar.

Få blivande husägare skulle kunna tänka sig att betala för en fastighet utan att känna till dess kondition och innan en besiktningsman sagt sitt. Samma förhållningssätt bör kunden ha inför köp av konst och antikviteter, tycker juristen Christopher Marinello, som ansvarar för den internationella databasen The Art Loss Register, förkortat ALR, med huvudkontor i London.
– Att blunda för antikviteters ägarhistorik är ansvarslöst, menar Christopher som under sensommaren hamnade i rampljuset som hjälten som återförde ett stulet astro­labium till Skoklosters slott – ett mätinstrument från 1590 som tros ha försvunnit från slottets samlingar för fjorton år. Man hade upptäckt att det saknades år 2005.

Tillbaka på Skokloster. Astrolabier har använts sedan antiken för att mäta bland annat tid och avstånd i förhållande till stjärnhimlen.

Tillbaka på Skokloster. Astrolabier har använts sedan antiken för att mäta tid och avstånd i förhållande till stjärnhimlen.

Christopher anlände personligen till slottet i Uppland och mottogs av press och tacksamma chefsintendenter som kunde placera mätinstrumentet i originalschatullet som tjuven aldrig fick med sig.
– Vi är otroligt tacksamma över att återse detta ovanliga barockföremål, sa museets chef Rebecka Enhörning som strålade av glädje.
Bara ett halvår tidigare hade Christopher rest till Sverige för att överlämna målningen Le Jardin av Henri Matisse som för tjugosex år sedan stals från Moderna museet i Stockholm.
– På kort tid har jag lyckats besöka Sverige två gånger för att återlämna stulna konstföremål, det känns ganska fantastiskt, säger Christopher, som de senaste sju åren har arbetat med konststölder hos ALR. Hans främsta medarbetare som hjälper honom med utredningar är Alice Farren-Bradley.

2006 försvann en väska som innehöll en Cartierbrosch av vitt guld, safirer och diamanter. Sex år senare dök den upp på auktion ocg hittades av ALR.

2006 försvann en väska som innehöll en Cartierbrosch av vitt guld, safirer och diamanter. Sex år senare dök den upp på auktion ocg hittades av ALR.

Christopher vill inte kalla sig detektiv eller spårhund. Han ser sig snarare som den som behärskar lagar, som förhandlar, gör efterforskningar och sköter det administrativa. Han understryker att polisen i första hand måste utföra sitt arbete. ALR går aldrig in och stör en brottsundersökning, men det händer att polisen vänder sig till dem för att få fram värdefull information i deras arkiv.
Konst och antikviteter stjäls hela tiden, men just nu mer än någonsin. Konfliktområdena i Mellanöstern har drabbats rejält.
– Vi får dagliga rapporter om plundring­ar i Syrien, berättar Christopher som försöker följa den aktuella händelsen med stulna
objekt från Malawimuseet i Minya vid södra Nilen. Över tusen kulturskatter från forna Egypten stals under sensommaren.
– De flera tusen år gamla arkeologiska fynden riskerar att förstöras. De rycks ur sitt sammanhang och tappar all proveniens.

En ask gjord 1830 av Charles-Etienne Thomas stals från godset Warwickshire i England 2009. Tre månader senare identifierade ALR asken på en auktion i New York.

En ask gjord 1830 av Charles-Etienne Thomas stals från godset Warwickshire i England 2009. Tre månader senare identifierade ALR asken på en auktion i New York.

Även Sverige drabbas av kulturarvsbrott. I hembygdsgårdar, kyrkor och museer förekommer stölder och en hel del föremål förblir saknade. Att det tog över fem år att upptäcka att astrolabiet var bortfört från Skoklosters slott är en aning oroväckande men förståeligt med tanke på att slottet innehåller flera tusen kulturföremål.
Bengt Kylsberg, chefsintendent vid Skoklosters slott, berättar att kulturskatter som försvinner ur museisamlingar oftast stjäls av någon internt inom museet. Astrolabiet lär ha stulits av en anställd, senare ökänd som bibliotekstjuven på Kungliga Biblioteket. Böcker han stal ur samlingar sålde han sedan vidare utomlands. Även på Skokloster försvann ett bokverk. På slottet saknas fortfarande ett instrument från 1643, en lutningsmätare i förgylld mässing.
– Mätinstrumentet finns med i vårt register. Vi håller ögonen öppna och hoppas att vi hittar det, säger Christopher.

1941 förstördes den medeltida kyrkan St Olave Hart Street och en 1600-talsskulptur föreställande Dr Peter Turner försvann. 2010 hittades skulpturen och kunde återföras till kyrkan.

1941 förstördes den medeltida kyrkan St Olave Hart Street och en 1600-talsskulptur av Dr Peter Turner försvann. 2010 hittades skulpturen och återfördes till kyrkan.

Hos The Art Loss Register kan såväl privatpersoner som museer registrera konstföremål så att dessa blir sökbara om de försvinner. Majoriteten av föremålen som finns upptagna i databasen kommer från samlingar i Europa och USA, men i Sverige är det ganska få som tycks känna till möjligheten att registrera sina konstsamlingar och antikviteter.
Den som har ett gods eller slott med kulturhistoriska föremål bör se till att ha rätt försäkring och dokumentera sin samling, anser Christopher.
Kostnaden för registrering är liten, menar han.
– Det rör sig om en konsultationsavgift och därefter en avgift per föremål men är det flera objekt som ska registreras så reduceras priset.
Vid en eventuell stöld har sedan ALR och försäkringsbolaget kontakt, förklarar Christopher men tillägger att det är viktigt att ägaren har en god försäkring i botten.

Under en värdetransport från New York till London försvann fem dyrbara mynt. Bevismaterial klargjorde att mynten aldrig hade lämnat USA. ALR hittade dem ett decennium senare då tre mynt dök upp på en auktion.

Under en värdetransport från New York till London försvann fem dyrbara mynt. ALR hittade dem ett decennium senare då tre mynt dök upp på en auktion.

NUVARANDE Antikdeckare på riktigt
NÄSTA Hon har inrett Stjärnornas Slott!