Par i antikviteter. Pontus och Sofia Silfverstolpe väljer sina favoriter.

Par i antikviteter. Pontus och Sofia Silfverstolpe väljer sina favoriter.

Antikproffsens favoriter

Av Charlotte Breimer Törnqvist Foto Erika Gerdemark samt respektive auktionshus
Antikexperterna Pontus och Sofia Silfverstolpe uppskattar design från både förr och nu.

Vilken är er favoritpryl i hemmet?
– Skulptören och konstnären Anna Petrus (1886–1949) är en av mina stora favoriter, säger Sofia. Jag tycker om hennes uttrycksfulla och personliga formspråk och jag tycker också om att höra talas om hennes personlighet och omtalade styrka. Profilvasen som producerats av Svenskt Tenn, och som tyvärr inte längre finns i produktion, tycker jag är en enastående modernistisk skulptur och vas på en och samma gång.

Anna Petrus vas Janus-huvud, värdering 3 000 till 4 000 kr, Bukowskis moderna.

Anna Petrus vas Janus-huvud, värdering 3 000 till 4 000 kr, Bukowskis moderna.

–Det är nog en teckning av Carl August Ehrensvärd (1745–1800) föreställande en putto i ett landskap, säger Pontus. Den hänger mellan barnens rum. Det är en typisk teckning från hans resa åren 1780–1782 som bland annat gick till Italien. Väl i Italien tog han intryck av de stora italienska mästarna. Eftersom teckningen hänger på denna plats så ser vi den flera gånger om dagen. Trots det kan jag fortfarande stanna till vid teckningen och med blicken följa pennans linjer och känna konstnärens utmaning och förundran när han mötte de stora mästarna i deras hemland.

En tuschteckning av Carl August Ehrensvärd gick för 3 800 kr hos Bukowskis.

En tuschteckning av Carl August Ehrensvärd gick för 3 800 kr hos Bukowskis.

Vilket är ert drömobjekt?
– Jag drömmer om mustiga 1600-talsstilleben, Ragnar Sandbergs (1902–1972) måleri och konstverk av Maria Friberg (f1966), säger Sofia. Ett stort matsalsbord i marmor är också en dröm.

En italiensk olja från sent 1600-tal gick för 16 500 kr på Bukowskis nätauktion.

En italiensk olja från sent 1600-tal gick för 16 500 kr på Bukowskis nätauktion.

– Vilken svår fråga, säger Pontus. Det finns så otroligt mycket jag skulle vilja ha men en ny matta, gärna en lagom sliten Heriz-matta i vacka färger som matchar en modern inredning. När det kommer till konst finns det mycket jag skulle vilja ha. Gärna ett stilleben av den neapolitanske 1600-talskonstnären Giovan Battista Recco (1615–1660). Hans specialitet var stilleben med fiskar och skaldjur, ja allt härligt som havet har att erbjuda.

Antik Heriz, 337x255 cm, gick för 10 000 kr på Bukowskis nätauktion.

Antik Heriz, 337×255 cm, gick för 10 000 kr på Bukowskis nätauktion.

Vad ger er inspiration?
– Sedan tjugoårsåldern är jag italofil och det verkar vara beständigt, säger Sofia. För att få lite ny inspiration skulle jag helst vilja sätta mig i bilen och köra ner mot den italienska klacken i söder och La Puglia. Där vill jag besöka alla små städer längs kusten och sedan fortsätta in i Basilicata.
– Resor! Det finns ingenting som är så väl investerade pengar och tid som att resa, menar Pontus. Resor bjuder alltid på spännande och inspirerande möten med människor och kultur i alla dess former.
– Jag följer förstås gärna med Sofia till Italien som är ett favoritresmål, vi har båda bott och arbetet i landet och känner det ganska väl. Annars står Bombay i Indien och New York i USA högt på önskelistan just för den energi som städerna utsöndrar. Båda städerna är dynamiska smältdeglar av så många olika kulturer. Fast en härlig skiddag vore inte dumt. Som trebarnsförälder kan det vara lyx att få tid att åka skidor en hel dag och låta tankarna sväva fritt.

Resor är en stor inspirationskälla för paret och Sofia drömmer ständigt om Italien.

Resor är en stor inspirationskälla för paret och Sofia drömmer ständigt om Italien.

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: 1900-tal
Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

SIGER1

Samlaren på Siger

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.