Skrivbord från Fredrik I:s tid, fanerat med alrot och valnöt.

Skrivbord från Fredrik I:s tid, fanerat med alrot och valnöt.

Antikskola: Barock

Foto Ralf Turander och Stockholms Auktionsverk
När Sverige var en stormakt tävlade adelsmännen om att vara först med det senaste. Barockens tunga och pompösa möbler gjorde miljöerna representativa. Under senbarocken fick stilen mjukare linjer.

Vid 1600-talets mitt hade Sverige blivit en stormakt. Under det trettioåriga kriget kom fältherrarna hem med stora krigsbyten. Adeln byggde ståtliga palats, storslagna slott och herrgårdar som behövde statushöjande praktmöbler.

Holländskt fruktstilleben från barocken, Johannes Bouman.

Holländskt fruktstilleben från barocken, Johannes Bouman.

Stilen uppkom i Italien i slutet av 1500-talet och i Sverige följde den två linjer. Den ena var inspirerad av den dyrbara franska överdekorerade stilen i guld med rikt skulpterade möbler, så kallad guldbarock. Den andra var enklare, mer borgerlig, som influerats av engelsk-holländska mörka, tunga möbler och formspråket utvecklades mest under senbarocken.

Magnifik barockspegel från spegelmakaren Burchardt Prechts verkstad.

Magnifik barockspegel från spegelmakaren Burchardt Prechts verkstad.

Rummen var glest möblerade. Stolarna var tunga, högre än dagens och hade tvärslå. Det var skönt att sätta upp fötterna på tvärslån för att undvika golvdraget. Finare stolar hade fast stoppning och kläddes med tyg eller gyllenläder. Stolarna av holländsk typ hade spiralsvarvade ben och slåar.

Gästrummet i barockslottet Skokloster i Uppland inreddes för Karl XI:s besök 1672.

Gästrummet i barockslottet Skokloster i Uppland inreddes för Karl XI:s besök 1672.

Borden kunde ha kägelformade balusterben. Himmelssängen bildade ett eget rum i rummet och textilierna skyddade också från den besvärande kylan. I de stora skåpen, hamburgerskåpen, förvarades linnet. Vaxljusen i takkronor, ljusstakar och väggplåtar lyste upp. Ljus och värme kom också från de stora öppna spisarna. Väggarna pryddes av vävda tapeter eller exklusiva gyllenläderstapeter. Speglar och tavlor, gärna porträtt av familjen, hängdes upp. Man gick på furugolv med breda plankor eller på stenplattor.

Under barocken blev familjeporträtt populära att hänga upp i salongerna.

Under barocken blev familjeporträtt populära att hänga upp i salongerna.

Under senbarocken tog stormaktstiden slut. Krig och missväxt tärde på ekonomin men under Fredrik I kom en återhämtning. Formspråket blev enklare, nättare, mer likt den engelsk-holländska stilen och närmade sig rokokon. Stolarna fick svängda eller raka svarvade ben. Kinainspirerade motiv, så kallade kineserier, blev uppskattade.

Byråar, sekretärer och skrivbord var nya möbler. Träslagen på modet var valnöt, alm och alrot.

 

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

SIGER1

Samlaren på Siger

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.