Bordspendyl i brännförgylld och  patinerad brons. Dekor med sfinxer och lejontassar.

Bordspendyl i brännförgylld och patinerad brons. Dekor med sfinxer och lejontassar.

Antikskola: Empir

Foto Ingalill Snitt och Stockholms Auktionsverk
När Jean Baptiste Bernadotte kom till Sverige tog han också med sig en stil. Empiren förde med sig invecklade gardinarrangemang och blank mahogny. En enklare variant kallar vi karljohansstil.

Franskans empire betyder kejsardöme och det var Napoleons arkitekter som, med inspiration från antikens Rom, lanserade stilen. Byggnadsverkens stilelement avbildades i liten skala i förvaringsmöblerna. Det vimlade av tempelgavlar, kolonner, pilastrar (platta pelare) och friser. Efter Napoleons fälttåg i Egypten fick möblerna influenser därifrån med sfinxer och gripar.

Salong på Rosendals slott i strålande empir. Bild ur boken Rosendals slott (Byggförlaget).

Salong på Rosendals slott i strålande empir. Bild ur boken Rosendals slott (Byggförlaget).

Krigets symboler var tydliga i empiren, här fanns komplicerade veckade gardinuppsättningar på spjutliknande gardinstänger. Guldglänsande ornament med lejon och gripar dekorerade tunga, mörka mahognymöbler. Färgerna var klara och starka.

Franskt väggbord fanerat med mahogny och med egyptiserande dekor. Skiva av vit marmor.

Franskt väggbord fanerat med mahogny och med egyptiserande dekor. Skiva av vit marmor.

Hemmen fick en ny statussymbol, chiffonjén. Sofforna var klumpiga och obekväma, de hade ofta förgyllda beslag. Mahogny eller björk var träslaget i stolarna som fanns i många modeller. De flesta hade utsvängda ben, frambenen  svängde framåt medan de bakre benen svängde bakåt. Klädseln på de elegantaste var av mönstrat siden som också var en nyhet. Engelskinspirerade stolar fick rottingsits.

Stolarna i karljohansstil  med sabelformade ben är  svärtade och har rottingsits.

Stolarna i karljohansstil med sabelformade ben är svärtade och har rottingsits.

Divansbordet var ännu en nyhet, det var detsamma som ett soffbord. Klaffbord med pelarben var vanliga. Tidigare hade möblerna stått längs med väggarna, nu samlades soffa, bord och stolar till en grupp.  I taket hängde en ampel för vaxljus, inspirerad av antikens bronsamplar för olja. Till en lyxig inredning hörde bordsur, kandelabrar, bordsuppsatser och amplar i brännförgylld brons.

Mahognysekretär i empir, etikettsignerad Johan Öman, mästare i Stockholm 1815–1833.

Mahognysekretär i empir, etikettsignerad Johan Öman, mästare i Stockholm 1815–1833.

Empiren fick fäste i de påkostade miljöerna medan den enklare karljohans-stilen anammades i borgerliga hem. Karljohanstidens möbler skiljer sig tydligast från de sengustavianska genom att stå på stadiga socklar eller låga fötter.

Ståtliga kandelabrar för tre ljus tillverkade i Stockholm under empirtiden. Brännförgylld och svartpatinerad brons.

Ståtliga kandelabrar för tre ljus tillverkade i Stockholm under empirtiden. Brännförgylld och svartpatinerad brons.

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

SIGER1

Samlaren på Siger

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.