Gustaviansk karmstol från 1790-tal. En av två varav den ena signerad IEH, Johan Erik Höglander.

Gustaviansk karmstol från 1790-tal. En av två varav den ena signerad IEH, Johan Erik Höglander.

Antikskola: Gustavianskt

Foto Christer Vallstrand och Stockholms Auktionsverk
Den gustavianska stilen är svenskarnas favorit. Den är ren i formen, ljus och lätt. Gustav III betydde mycket för den gustavianska stilens spridning.

Som vanligt hämtades inspirationen från Frankrike där man i sin tur hade fått idéerna från antiken. Utgrävningarna i Pompeji och Herculaneum hade öppnat för tillbakablickar. Gustav III blev själv mycket intresserad efter en resa i Italien och satte sin prägel på slottens inredningar.

Sofistikerad sengustaviansk inredning i Gamla stan i Stockholm av Louis Masreliez.

Sofistikerad sengustaviansk inredning i Gamla stan i Stockholm av Louis Masreliez.

Antikens dekorer återanvändes, rokokons buktande former byttes mot ett stramt och symmetriskt formspråk.
Nu kom många stolmodeller med fransk eller engelsk inspiration. De hade stoppad sits och raka ben, ofta med räfflor, så kallade kannelyrer. Pärlgrått var den vanligaste färgen. Exklusiva möbler var förgyllda, men allt som glimmade var inte guld. Klädseln var rutig eller randig. Där benen och sargen möttes satt ofta en fleuron, en stiliserad blomma. Äggstav, pärlstav och flera andra bandornament dekorerade möblerna.

Stockholmsarbete av Carl Lindborg. Intarsiaarbete med fruktstilleben och skiva av kolmårdsmarmor.

Stockholmsarbete av Carl Lindborg. Intarsiaarbete med fruktstilleben och skiva av kolmårdsmarmor.

Sofforna blev vanligare vid denna tid men var knappast sköna att sitta i. De hade många ben och kunde ha sidostycken som gick i en båge framtill, så kallade badkarssoffor.
Gustavianska byråar fick nästan alltid tre lådor. De dekorerades med girlanger, urnor eller blommor i intarsia och hade en skiva av kolmårdsmarmor. Nyckelskyltarna var runda och kunde ha en dragring formad som en lagerkrans.

Ett par silverljusstakar i stilig kolonnform av Anders Brand, Norrköping, 1784.

Ett par silverljusstakar i stilig kolonnform av Anders Brand, Norrköping, 1784.

Maten serverades på ett enkelt slagbord som doldes av en duk. Till salongen hörde ett förgyllt och rikt snidat konsolbord. Över bordet placerades en stor spegel med delat glas. Man hade svårt för att tillverka så stora sammanhängande glas, dessutom var lyxskatten högre på större glas.

Sengustaviansk ljuskrona för sex ljus med förgylld stomme och slipade prismor.

Sengustaviansk ljuskrona för sex ljus med förgylld stomme och slipade prismor.

Ljuskronorna fick droppformade prismor som gav dem ett skirare uttryck. Tiden var en glansperiod för silvret, många framstående mästare skapade strama föremål i rak form.
Under den sengustavianska tiden, 1785–1810, blev stilen ännu mer avskalad. Inspirationen hämtades från England och möblerna av mörk mahogny  fick tunna mässingslister.

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

SIGER1

Samlaren på Siger

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.