STRANDVERKET1

Förgyll sommaren i Marstrand

I Marstrand kan du förgylla sommaren med antikviteter och filmstjärneglamour. På antikmässan utlovas kända profiler från TV och svenskt måleri, ostindiskt porslin och exklusiva diamantsmycken. Samtidigt pågår en utställning om Ingrid Bergman.

För fjärde året i rad arrangeras antikmässa
i Marstrand. Under dagarna 31 juli–
2 augusti sjuder den anrika semesterbyn av båtliv och kulturhändelser.

– Det finns en sådan potential här på västkusten, säger Angelica Fahlström, en av initiativtagarna till mässan. Vi har våra fantastiska kulturbåtar, flera prisbelönta
restauranger och i år händer det extra mycket.

 

Kända profiler från SVTs program Antikrundan finns på plats. Björn Gremner från Antik West i Göteborg erbjuder vackert blåvitt ostindiskt porslin och Jan Ribbhagen säljer exklusiva diamantsmycken som gnistrar i kapp med det glittrande havet. Konsthandlare Claes Moser medverkar med svenskt måleri och konstverk av västkustens kolorister
finns till salu hos Fahlnaes Konsthandel.

Samtidigt som mässan pågår hyllas
skådespelerskan Ingrid Bergman med
en jubileumsutställning på konsthallen Strandverket.  Detta med anledning av att hon skulle ha fyllt 100 år den 29 augusti 2015. Ingrid Bergman hade starka kopplingar till Bohuslän. Hon tillbringade över tjugo somrar på västkusten.

– Ingrid Bergman älskade att vistas i Bohuslän under somrarna, berättar Mia Kristiansson Klein, verksamhetschef på Strandverket.

Fram till den 27 september visas
den kronologiska utställningen med
ikoniska bilder av filmstjärnan tagna av världsberömda fotografer. Utställningen kommer sedan att visas på Millesgården
i Stockholm.

Kommentarer

Kommentera

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

Hallwylska museet. i Stockholm visade i höstas en privatsamling med bland annat kaméer. De fint mejslade gestalterna som träder fram ur medaljongen är åtråvärda för samlare

5 heta smyckestrender

En kysk kamé det är nästa stora trend i smyckeskrinet. Det spår trendanalytiker. Här är fem heta smyckestips för dig som gillar antikt & vintage.

Takarmatur tillverkad av franska Veronese och designad av André Arbus.
Den såldes nyligen hos Tajan för 328 000 kr.

Trendig Art Déco

Art Déco är hett! Gods & Gårdar lyfter fram toppnamnen ur förra
seklets franska designhistoria och gläntar på dörren till den svenska
möbelskatten från tidigt 1900-tal.

Lesbos, skiss till klänning från 1925. © Patrimoine Lanvin. Till höger ses klänningen uppsydd. Foto © Katerina Jebb

Möt modeikonen Jeanne Lanvin

Le Palais Galliera visar Frankrikes äldsta, fortfarande existerande modehus, Lanvin. Över 100 modeller från samlingarna kan ses i en hyllning till modehusets grundare, Jeanne Lanvin (1867–1946).

Höstrusk och te på Ulriksdal.

Parkvandring i Ulriksdals slottspark

Överraska en kär vän med en riktig höstdag på Ulriksdal. ”Höstrusk” är en historisk och naturskön vandring med kunnig guide i slottsparken och Nationalstadsparken.