porslin1

Fynda orientalisk keramik

Av Charlotte Breimer Törnqvist
Det går fortfarande att fynda orientalisk keramik på loppisar i Sverige. Då kan den nya boken Dating Chinese Porcelain from Facial Features and Adornments av Tommy Eklöf komma väl till pass.

Tommy Eklöf, före detta chef över Försvarsmaktens verkstäder, har skrivit boken Dating Chinese Porcelain from Facial Features and Adornments. Tommy Eklöf har ägnat sig åt orientalisk keramik i femton år och är expert på att bedöma när porslin från Fjärran Östern är tillverkat.

porslin3

– När jag började intressera mig för ämnet läste jag allt jag kom över och har sett mängder av bilder av orientalisk keramik. Det är också viktigt att hantera föremålen för att få känslan för keramiken. De största kunskaperna har jag dock fått som moderator på diskussionsforumet www.gotheborg.com.

– De kinesiska målarna höll på i åratal med ett visst motiv och de fick en väldig rutin. Jag anser att det syns ganska tydligt om det är en tränad pensel eller ej. Måleriet är betydligt stelare på förfalskade varor.

porslin2

Eftersom porslinet inte är daterat är dekoren viktig. I boken ger Tommy Eklöf exempel på måleristilar och redovisar hur figurernas hattar, frisyrer, smycken, öron och ögon målades under en viss period. Med hjälp av boken går det att bedöma dateringen hos föremål med en felmarginal på bara 10–20 år. I boken finns även ett avsnitt om förfalskningar.

Enligt Tommy Eklöf går det fortfarande att göra fynd.
– O ja, Sverige är en väldigt bra jaktmark för den som letar. Visst hittas det fynd på loppisar och jag hoppas att min bok ska hjälpa till och öka kunskapen om orientalisk keramik.

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

SIGER1

Samlaren på Siger

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.