Fastigheten från 1830-talet har genomgått en omfattande renovering.

Fastigheten från 1830-talet har genomgått en omfattande renovering.

Granne med Drottningholm

Av Charlotte Breimer Törnqvist Foto Ingalill Snitt
På historisk mark vid Mälarens vatten ligger det vackra trähuset från 1830-talet som i sista stund räddades från förfall…

LUDVIG2

Villorna på Drottningholmsmalmen ligger inbäddade i grönska i den historiska idyllen på Lovön. Under 1700-talet bodde näringsidkare på Malmens södra delar i det som nu hör till Ekerö kommun. De arbetade med Drottningholms slott och dess omgivningar, skötte administrationen, drev värdshus och apotek.

LUDVIG3

Området Drottningholmsmalmen växte fram efter kungens önskemål om ett levande samhälle intill slottet, enskilda tomter uppläts på hovets mark. Förebilden var det franska lustslottet i Versailles. I det naturliga landskapet vid Mälarviken uppstod en kulturmiljö. Området utvecklades till ett åtråvärt villaområde för borgerskapet. Under 1800-talet uppfördes vackra trähus med snickarglädje och verandor. Malmens idylliska sommarnöjen och byggnader från 1700- och 1800-talet ger området en unik karaktär.

I en vacker trävilla från tidigt 1800-tal bor en familj med tre barn och hund. Fastigheten kallas Ludvigsberg och är placerad på en brant bergstomt rik på flera sorters lövträd. Trappor och stenmurar bildar fina terrasser. En stor blodbok och hundra år gamla ekar står intill pil, lönn och björk. I trädgården växer gott om fruktträd. På sensommaren kan barnen plocka päron, äpplen och plommon i trädgården. Huset är målat i gul oljefärg och har fönsterbågar i engelskt rött med grått foder. Till Ludvigsberg har ingått bodar, skjul och badhus som under åren har rivits. Ett stenhus, som tidigare varit kakelugnsmakeri, står däremot kvar.

– Vi sökte lugnet utanför storstaden, förklarar ägarinnan. Efter långa arbets- och skoldagar inne i Stockholm är det verkligen skönt att känna de friska vindarna här ute. Att leva nära naturen är en fröjd.

 

Kommentarer

Kommentera

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

SIGER1

Samlaren på Siger

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.

Hallwylska museet. i Stockholm visade i höstas en privatsamling med bland annat kaméer. De fint mejslade gestalterna som träder fram ur medaljongen är åtråvärda för samlare

5 heta smyckestrender

En kysk kamé det är nästa stora trend i smyckeskrinet. Det spår trendanalytiker. Här är fem heta smyckestips för dig som gillar antikt & vintage.