GIMO

Kräftpremiär på Gimo herrgård

Av Sofia Silfverstolpe
Augusti betyder kräftpremiär. På Gimo herrgård dukas de röda skaldjuren fram den tredje helgen i augusti.

Att kräftor hör sensommaren till hänger samman med att det tidigare fanns en speciell dag för lagstadgad kräftpremiär. Den 7 augusti närmare bestämt. Eftersom det rådde förbud mot att fiska kräftor mellan november och en vecka in i augusti blev datumet startskottet för en årligen återkommande festmåltid – kräftskivan!

Trots att vi ser kräftkalasen som en ursvensk tradition är seden inte särskilt gammal. Erik XIV odlade visserligen kräftor i vallgraven runt Kalmar slott och ville att slottsfogden skulle fiska upp fler till hans syster Annas bröllop. Men på den tiden intogs kräftorna tillagade i varma färser och stuvningar. När August Strindberg skriver om kräftor i boken Giftas som kom ut 1894 inmundigas kräftorna både rödkokta och kalla som vi äter dem i dag. Det var också kräftorna som var huvudmotivet i Albert Engströms affisch i 1922 års kampanj vid folkomröstningen om totalförbud mot alkoholhaltiga drycker. Kräftor kräva dessa drycker lödslagordet som gjorde susen och som fastnade i vårt kollektiva minne.

På Gimo Herrgård är det kräftpremiär tredje helgen i augusti. Varför inte börja eftermiddagen med afternoon tea och en promenad i parken tills det är lagom att svida om och njuta av ett glas bubbel innan det stora kräftkalaset börjar? Herrgården i norra Roslagen bjuder också på en spännande historia. Den byggdes på 1760-talet efter ritningar
av Jean Eric Rehn och är ett monument över de uppländska järnbrukens storhetstid.

Även på Lejondals slott står kräftorna i centrum. Den 23 augusti dukas en generös buffé fram med nyfångade kräftor från Lejondalssjön, tillagade enligt ett anrikt slottsrecept. Och på Toftaholms herrgård är det kräfttid från den första fredagen
i augusti. Småländska kräftor utlovas liksom
smakrik ost, hembakat bröd, öl och iskall nubbe.

Kommentarer

Kommentera

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

SIGER1

Samlaren på Siger

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.

Hallwylska museet. i Stockholm visade i höstas en privatsamling med bland annat kaméer. De fint mejslade gestalterna som träder fram ur medaljongen är åtråvärda för samlare

5 heta smyckestrender

En kysk kamé det är nästa stora trend i smyckeskrinet. Det spår trendanalytiker. Här är fem heta smyckestips för dig som gillar antikt & vintage.