Bröderna Lundgren firar att företaget Lundgrens Antik fyller trettio år. Gods & Gårdar träffar Theo och Ian i deras butik i Stockholm för ett samtal om kärleken till antikviteter och om trender i branschen.

Bröderna Lundgren firar att företaget Lundgrens Antik fyller trettio år. Gods & Gårdar träffar Theo och Ian i deras butik i Stockholm för ett samtal om kärleken till antikviteter och om trender i branschen.

Våren anas i luften och ljuset får husfasader och kullerstenar att framträda såväl disigt som distinkt så här års. På Blasieholmstorg blänker Sivert Lindbloms bronshästar, skulpturer han skapat efter ett par av de välkända bysantinska hästarna i Venedig.
Vid norra delen av torget sträcker sig Arsenalsgatan som har blivit en aktiv farled för cyklister, i morgon- och eftermiddagsrusning får flanörer se upp. Fort susar stockholmarna fram på sina tvåhjulingar, ofta plingandes otåligt på styrets ringklocka eftersom tillfälliga fotgängare tolkar stråket som gågata.
Här ligger ett par av Stockholms exklusivaste antikbutiker och flera välkända auktionsföretag. Bukowskis, Uppsala Auktionskammare och amerikanska firman Sotheby’s har kontor med gatuadressen, Strandbergs Mynt och aktiehandel likaså samt Lundgrens Antik.

Bröderna Theo och Ian Lundgren turas om att öppna butiken men det är inte ovanligt att de befinner sig på plats samtidigt. I snart trettio år har de drivit gemensam antikhandel.
Yrket som antikhandlare kom de i kontakt med redan som barn. Ian arbetade som ekonom innan han tillsammans med sin ett år äldre bror Theo tog över faderns butik. Theo och Ian har valt att stanna i yrkesrollen som antikhandlare på heltid och detta är inte någon liten hobby vid sidan om ett annat jobb.
– Den som en gång har drabbats av antikbranschen kan ha svårt att lämna den, förklarar Ian. Det är inte ovanligt att uppleva en förälskelse i själva kulturen som inte går över i första taget, men för att lyckas i branschen krävs uthållighet och ett starkt intresse.
Theo håller med:

– Man ägnar sig inte åt antikviteter enbart för pengarna, det blir en livsstil.
För att lyckas krävs ett estetiskt öga och förståelse för material samt hur föremål är tillverkade. Det är viktigt att känna på materialet och att hålla i föremål för att få en erfarenhet av kvalité.
Inne i butiken hänger flera takkronor från 1700-talet. Graciösa och eleganta ljuskronor är bröderna Lundgrens signum, en antikvitet som tillsammans med ljusstakar och rokokospeglar ständigt ligger i topp bland de populäraste föremålen.
– Det vi säljer har vi handplockat, vi vill ju sälja sådant vi tycker är riktigt bra.
Ian är ingen sentimental antikhandlare. Han klamrar sig ogärna fast vid föremål. Saker får inte bli stående år ut och år in i en butik. Det är vemodigt och frestar ingen.

Konsolbord, karmstolar, speglar och ljuskronor är många kunders favoritföremål. Brännförgyllda kandelabrar från Italien.

Konsolbord, karmstolar, speglar och ljuskronor är många kunders favoritföremål. Brännförgyllda kandelabrar från Italien.

För att kunna erbjuda ett exklusivt segment med högklassiga föremål är bröderna Lundgren ständigt på jakt efter riktigt fina antikviteter.
– Det är väldigt roligt att köpa föremål till butiken, säger Ian med glad min men tillägger att det numera inte alltid är lätt att hitta saker som har det lilla extra.
Antikbranschen är lite motsägelsefull just nu, anser Theo.
– Å ena sidan finns det en hel del klassiska antikviteter till salu som inte har stigit i pris och dessa föremål kan verkligen fyndas i dag. En traditionell rokokobyrå från 1700-talet kostar mindre än för tjugo år sedan. Men det är ont om felfria objekt, sådant som har ett unikt utseende och sticker ut eller kommer från en prestigefull samling. Antikviteter med proveniens från gods, herrgård eller slott är också högintressanta. Dessa kriterier gör genast en antikvitet extra attraktiv.

Under de senaste åren har auktionsföretag fått stor uppmärksamhet. De annonserar mycket och deras varor exponeras flitigt i artiklar om konst- och antiktrender. Auktionsfirmornas närvaro på internet och framgångar med nätauktioner har gett dem ett övertag i branschen. I takt med att auktionsföretag hanterar it-teknikens möjligheter på bästa sätt med levande hemsidor fyllda av filmsnuttar, skarpa bilder och en och annan blogg har det varit förhållandevis tyst hos antikhandlarna. Ian och Theo är medvetna om att antikhandlare borde marknadsföra sig bättre. Hos SKAF – Sveriges Antikhandlarförening finns flera företag med länkar till hemsidor och adresser, men det räcker inte.
– Antikhandeln erbjuder personlig service, kunskap och i många fall bytesmöjlighet, det är konkurrensfördelar som inte auktionsfirmorna har, förklarar Ian.
När andra antikhandlare stänger sina butiker har bröderna Lundgren gjort tvärtom. För drygt tre år sedan flyttade Ian och Theo familjefirman Lundgrens Antik från Östermalm till absoluta hjärtat av Stockholm. Ett lyckat beslut menar Ian som märker att betydligt fler kunder tittar in i antikaffären i dag än tidigare.
– Att inte ha en butik rent fysiskt tror jag är farligt. Det går inte att enbart sälja via nätet. Antikviteter är inte som andra varor. De måste upplevas.

Men trots att bröderna Lundgren anser att den traditionella antikhandeln i huvudsak bygger på personlig kontakt och seriös rådgivning är de medvetna om att de måste följa med i senaste teknikutvecklingen. En ny hemsida lanserades lagom till deras trettioårsjubileum och Lundgrens Antik är numera anslutet till den amerikanska plattformen 1stdibs där antikhandlare från hela världen exponerar och säljer måleri, konsthantverk och juveler.
– Visst är det spännande med plattformen som gör det möjligt för oss att nå ut internationellt men i slutänden är det ändå viktig att se saker i en miljö. Vi upplever nog att det är den personliga kontakten som avgör om det verkligen blir en affär. Fast att vara anslutna till 1stdibs är ett bra skyltfönster, internationella kunder kan hitta oss, tillägger Theo.

NUVARANDE Lundgrens antik 30 år
NÄSTA Engelsk inspiration!