En spegel av Precht, en byrå av Haupt och en stol av Ståhl tillhör våra lyxigaste antikviteter. Vårt finaste möbelhantverk förför och får våra antikexperter att få gåshud och nästan falla i gråt av hänförelse.

En spegel av Precht, en byrå av Haupt och en stol av Ståhl tillhör
Sveriges mest lyxiga antikviteter. Möbelhantverket förför
och får antikexperterna att nästan falla i gråt av hänförelse.

Från 1700-talets mitt till 1800-talets mitt tillverkades magnifika möbler i vårt land. Ett kulturarv som då och då passerar våra stora auktionshus.
– Många utländska kunder anser att vi hade ett extra fint möbelsnickeri i Sverige vid 1700-talet slut, de är otroligt imponerade, berättar Henrik Åberg, specialist på äldre möbler och konsthantverk och intendent på auktionshuset Bukowskis.
– Det är något med lättheten i stilen och att mycket inte är sönderrenoverat som tilltalar dem.
En viktig förklaring till varför 1700-talets möbler höll så hög klass har med den stora slottsrenoveringen att göra. Carl Hårleman (1700–1753) var överintendent vid Stockholms slott och ansvarig för inredningarna och färdigställandet av det nya slottet. Det gamla Slottet Tre kronor förstördes till stora delar vid branden 1697. Hårleman såg till att importera skickliga hantverkare och konstnärer från Frankrike och de kom att inspirera de svenska snickarna.

Gottlieb Iwerssons magnifika möbel från 1783 såldes för cirka 2,6 miljoner kr hos Bukowskis. Värdering 1,5–2 miljoner kr.

Gottlieb Iwerssons magnifika möbel från 1783 såldes för cirka 2,6 miljoner kr hos Bukowskis. Värdering 1,5–2 miljoner kr.

Hårleman startade Kungliga Ritakademien. Eleverna arbetade med proportioner, fick goda ritkunskaper och blev duktiga dekoratörer och bildhuggare. All denna kunskap förvaltades väl och adeln och hovet beställde exklusiva möbler, speglar och bronser till sina herrgårdar och slott.

Haupts mästarstycke på Drottningholm; Lovisa Ulrikas praktskrivbord från 1770. Bordet är karaktäristiskt för den skickliga ebenisten.

Haupts mästarstycke på Drottningholm; Lovisa Ulrikas praktskrivbord från 1770. Bordet är karaktäristiskt för den skickliga ebenisten.

I varje möbelkategori fanns några stjärnor som lyste extra starkt. Bland speglar hamnar ofta hovbildhuggaren Burchardt Prechts (1651–1738) praktverk högst på samlares önskelista. Prechts speglar är som grandiosa smycken på väggen. De är delikat inramade med förgylld blyornamentik och krönet kan vara en maffig juvel i form av blomsterurnor, girlanger och voluter samt faunhuvuden. Få speglar är så prestigefulla som de som tillverkats i Prechts verkstad. Dessutom är hans senbarockstil riktigt snygg i moderna miljöer.

Hörnskåpen av Georg Haupt gick för 1,2 miljoner kr hos Bukowskis. Värdering 1–1,5 miljoner kr.

Hörnskåpen av Georg Haupt gick för 1,2 miljoner kr hos Bukowskis. Värdering 1–1,5 miljoner kr.

Kungen bland snickare är hovebenisten Georg Haupt (1741–1784). Hans förmåga att balansera lätthet och spänst med styrka och tyngd imponerar. De flesta möbelexperter i antikbranschen är överens om att Georg Haupt var den bäste möbelsnickaren och han var först med trenderna. Han snappade upp nyklassicismen redan under tidigt 1770-tal.

Konsolbord i Pehr Ljungs art mer än dubblade sitt utropspris och klubbades för 25 725 kr under Bukowskis klassiska kvalitet.

Konsolbord i Pehr Ljungs art mer än dubblade sitt utropspris och klubbades för 25 725 kr under Bukowskis klassiska kvalitet.

Antikrundans möbelexpert och kända profil Knut Knutson, som driver Uppsala Auktionskammare, blir känslosam när han talar om Georg Haupts proportioner.
– Haupts mästerstycke, skrivbordet på Drottningholm, är helt otroligt. Jag blir nästan tårögd när jag tänker på det. Uppsatsen är nästan för stor, men han har stannat precis i rätt ögonblick, benen är nästan för smala. Vilken spänning! Vilken möbel!
Henrik stämmer in i ovationerna.
– Jag ryser när jag tittar på handskrivna etiketter och brev av Haupt. Bara på hans signatur kan man se att han var en riktig konstnär, säger Henrik och tillägger att det fanns många exempel på magnifik möbelkonst redan under rokokon.
– Jag är väldigt intresserad av bildhuggeri, under rokokon var bildhuggeriet mästerligt utfört. Att forma en rokokobyrå var inte enkelt, att lägga fanerbitar på en bukig form kan verkligen inte ha varit det lättaste.

Spegel från Burchardt Prechts ateljé landade på 95 000 kr vid Stock- holms Auktionsverks kvalitetsauktion.

Spegel från Burchardt Prechts ateljé landade på 95 000 kr vid Stock-
holms Auktionsverks kvalitetsauktion.

Ramar och konsolbord av Pehr Ljung (1743–1819) är hårdvaluta. Ljungs känsla för träskuren dekor är oslagbar, hans löv är skurna med superprecision, hans löpande hundar sveper med lätthet runt sarger. Det är inte ovanligt att arbeten tillskrivs Pehr Ljung om kvaliteten är hög. Auktionshusen vet att en fläkt av mästarens namn kan lyfta en möbel prismässigt, trots att signatur saknas.

Elegant rokokobyrå av Christian Linning stannade på 180 000 kr hos Stockholms Auktionsverk.

Elegant rokokobyrå av Christian Linning stannade på 180 000 kr hos Stockholms Auktionsverk.

 

Soffa, troligen Ephraim  Ståhl, såldes för 29 000 kr  på Stockholms Auktionsverk. Värdering 15 000–18 000 kr.

Soffa, troligen Ephraim Ståhl, såldes för 29 000 kr på Stockholms Auktionsverk. Värdering 15 000–18 000 kr.

Gustav III:s paviljong och sommarslott i Hagaparken är en pärla från den svenska sengustavianska tiden. Louis Masreliez, som anlitades till inredningsarbetet, var tidens trendsättare.

Gustav III:s paviljong och sommarslott i Hagaparken är en pärla från den svenska sengustavianska tiden. Louis Masreliez var tidens trendsättare.

 

NUVARANDE Lyxiga antikviteter
NÄSTA Slottsliv nära storstan