Antika ljusstakar är bedårande vackra och de i gustaviansk stil och rokoko är eftertraktade och säljs för höga priser. Blanda gammalt och nytt och köp det du gillar.

Antika ljusstakar är bedårande vackra och de i gustaviansk stil och rokoko är eftertraktade och säljs för höga priser. Blanda gammalt och nytt och köp det du gillar.

– Det finns ljusstakar från sent 1500-tal som bevarats, då fanns de framför allt i kyrkorna, berättar Erik Ingare från Bukowskis. Det var gjutna ljusstakar, ofta i mässing, som bibehöll sin form under 1600-talet. Vridna järnljusstakar kom också på 1500-talet, samma modell har tillverkats i flera hundra år. Mot slutet av 1600-talet kom barockmodeller i silver och tenn.

Under 1700-talet blev ljusstakarna vanligare och i slutet av århundradet kom ljusstakar i förgylld brons med inslag av marmor och porfyr. Formen på ljusstakar skiljer sig inte så mycket mellan olika landskap, men hängen och andra dekorationer kan vara typiska för landskapet.– Silver- och tennljusstakar är stämplade och signerade, annars är det ovanligt med märkningar. Mässing är det vanligaste materialet i ljusstakar.

Under 1870-talet slog fotogenlamporna igenom. De spred ljuset över större ytor än stearinljuset och alla som satt kring bordet kunde läsa, sy eller snida med hjälp av lampan. I dag är stearinljusen oslagbara som stämningsskapare och ljusstakarna kompletteras ofta med värmeljus i ljuslyktor.

Välj kvalitet när du köper antika ljusstakar, då får du också ett garanterat bra andrahandsvärde. Undersök noga om det är ett ”äkta” par ljusstakar, om de är snarlika eller identiska. Små detaljer kan skilja. Undersök skador och lagningar. Om färgen på metallen skiftar kan en del vara utbytt. Gamla ljusstakar är ofta delbara och gängorna är glesare och mer koniska i jämförelse med de maskingjorda som kom omkring 1860. Kolla stämplarna på silver och tenn.

Ju äldre ljusstake, desto dyrare, men priset beror naturligtvis också på kvalitet, formgivare och skick. Silverljusstakar i rokoko och gustaviansk stil är eftertraktade och säljs för höga priser. 1800-talssilver i nystilar är prisvärt på auktion. Nysilverljusstakar kostar nästan ingenting. Blanda gärna udda 1600- och 1700-talsljusstakar i mässing, det bli en härlig kombination. Om nitarna är ojämna och rullade för hand av mässingsplåt är ljusstaken tillverkad före 1870-talet. Att blanda gammalt och modernt efter egen smak blir också bra.

Eftersökta formgivare är Wiwen Nilsson, Sigurd Persson och designer vid Atelier Borgila och George Jensen. Själv gillar Erik Ingare mest mässing och tenn. Tenngjutare Gudmund Östlings ljusstakar i rokoko har otroligt hög kvalitet. Klockljusstakar av mässing är väldigt vackra. Häftiga jugendformer och Wiwen Nilssons tuffa ljusstakar tycker han också om.

Dela aldrig på ett par ljusstakar, ett par kan kosta 8 000–10 000 kronor men för bara en blir värdet kanske 2 500 kronor.

NUVARANDE Njut av antika ljusstakar
NÄSTA Brudklänningar 2015 – Spanien