Magnus

Nyfiken på antika mattor

Av Nenne Wåhlander Foto Anne Nyblaeus
Den ena passionen gav den andra. Magnus som gifte in sig i den anrika matthandlarfamiljen. Nu vill han sprida sin kärlek till antika mattor.

Det började med att han blev kär i matthandlarens dotter. Sedan i mattorna. Det var för drygt 20 år sedan och fortfarande är antika orientaliska mattor en av livets höjdpunkter för Magnus Svensson.
Tillsammans med hustrun Anna, som också är keramiker, driver han Streco Orientmattor, en mattbutik som gått i arv i tre generationer på Annas sida.
– Jag kallar mig ibland mattmissbrukare, säger Magnus och skrattar.

Familjen Svenssons butik ligger på Narvavägen i Stockholm och kunderna är både kunniga och har höga krav.
– En del av det jag kunde sälja för 20 år sedan är svårare att sälja i dag. Numera säljer jag färre men finare mattor av högre kvalitet.
Vilket innebär att hans inspirerande och kunniga mattbudskap gått hem hos kunderna.
– Det är inga konstigheter att skilja god kvalitet från dålig, eller gammalt från nytt. Däremot krävs större kunskap när man ska värdera en antik matta, säger Magnus, som själv är förordnad besiktningsman hos Stockholms Handelskammare och extern konsult åt ett av auktionshusen.

Magnus2

Magnus menar att mycket av fascinationen ligger i att mattvävning ursprungligen är en folkkonst, utvecklad av primitiva nomadkulter.
– Jag blir fortfarande tagen och får nästan gåshud inför en del mattor. Min hustru beskyller mig också för att gömma dem, för att jag inte vill sälja. Och … det händer faktiskt. Men bara tills jag möter några nya förälskelser. Och så där håller det på, säger Magnus och visar upp sin allra första kärlek, inköpt för 20 år sedan på resa i Nepal.
Magnus tog då time out från språkstudier på universitetet för att ägna ett halvår åt mattbranschen – och på den vägen är det alltså fortfarande.

– Trots att kraven höjts kan jag förstå att jag föll för den här mattan. Den håller fortfarande måttet med sitt pionmönster och mjuka fina växtfärger.
Och givetvis har han och Anna även hemmet fyllt med ädla mattor.
– Till favoriterna hör en kazak från mitten av 1800-talet och några pelarmattor med drakar på från ett buddhistiskt kloster. De flesta i klara, milda färger som gör en glad. Det är mattor som vi helt enkelt inte kan skiljas från!

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Antika mattor
Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

SIGER1

Samlaren på Siger

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.