Peder

Peder Lamm guidar till det goda herrgårdslivet

Text: Charlotte Breimer Törnqvist Foto: Eva Edsjö
Hur festade vi på 1500-talet? Varför skålar vi? Den typen av frågor diskuteras under några  hotellhelger i herrgårdsmiljö, där Peder Lamm är vår guide till mathistorien. Nästa tillfälle är den 25–27 september på Bjertorp Slott, där både Downton Abbey-stämning och antikvärdering utlovas.

Hallå där Peder Lamm, ciceron i herrgårdsmiljö under hösten! Vilken är största skillnaden mellan det svenska herrgårdsköket och det brittiska under Downton Abbey-eran?

– Rätt mycket – det var ganska stor skillnad på råvarorna, man hade andra tillagningsmetoder, andra kryddningar och sätt att servera. Det brittiska överklassköket var mer påverkat av det tjusiga moderna franska köket än det svenska var. Här hemma var det mycket av den mat som vi fortfarande äter på fest. Goda sillinläggningar, inkokt lax, fasan, rådjurssadlar och glass.

Vad är det godaste du kan tänka dig att äta från 1800-talets menyer?

– Massor! På bra fester var det många rätter som gällde, mellan sex och tio rätter. Många fina recept och råvaror är bortglömda och otidsenliga som orre, tjäder eller kramsfågel, men gott var det säkert…

Vad var mindre gott?

– Det är en fråga om smak, naturligtvis. Många kalla aladåber kan nog kännas ovana för moderna smaklökar, men i herrgårdsköken serverades fin, tillagad och varierande mat, till skillnad från fattigmaten i stugorna. Där var det ju mest gröt som gällde.

Hade någon herrgård en extra duktig kock/kokerska?

– Det har jag ingen aning om. Ingen hade ju utbildad personal vid den här tiden. Ingen hade kock, det var kokerska som gällde.

För mer information www.countrysidehotels.se

 

Kommentarer

Kommentera

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

SIGER1

Samlaren på Siger

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.

Hallwylska museet. i Stockholm visade i höstas en privatsamling med bland annat kaméer. De fint mejslade gestalterna som träder fram ur medaljongen är åtråvärda för samlare

5 heta smyckestrender

En kysk kamé det är nästa stora trend i smyckeskrinet. Det spår trendanalytiker. Här är fem heta smyckestips för dig som gillar antikt & vintage.

Gustaviansk bankettsoffa från 1700-talets slut tog sig till 21 000 kr hos Bukowskis.

Sköna stolar

Sköna stolar, snygga soffor, banketter och taburetter. Hetast bland antika sittmöbler är bergèren och baljfåtöljen.