Peder

Peder Lamm guidar till det goda herrgårdslivet

Text: Charlotte Breimer Törnqvist Foto: Eva Edsjö
Hur festade vi på 1500-talet? Varför skålar vi? Den typen av frågor diskuteras under några  hotellhelger i herrgårdsmiljö, där Peder Lamm är vår guide till mathistorien. Nästa tillfälle är den 25–27 september på Bjertorp Slott, där både Downton Abbey-stämning och antikvärdering utlovas.

Hallå där Peder Lamm, ciceron i herrgårdsmiljö under hösten! Vilken är största skillnaden mellan det svenska herrgårdsköket och det brittiska under Downton Abbey-eran?

– Rätt mycket – det var ganska stor skillnad på råvarorna, man hade andra tillagningsmetoder, andra kryddningar och sätt att servera. Det brittiska överklassköket var mer påverkat av det tjusiga moderna franska köket än det svenska var. Här hemma var det mycket av den mat som vi fortfarande äter på fest. Goda sillinläggningar, inkokt lax, fasan, rådjurssadlar och glass.

Vad är det godaste du kan tänka dig att äta från 1800-talets menyer?

– Massor! På bra fester var det många rätter som gällde, mellan sex och tio rätter. Många fina recept och råvaror är bortglömda och otidsenliga som orre, tjäder eller kramsfågel, men gott var det säkert…

Vad var mindre gott?

– Det är en fråga om smak, naturligtvis. Många kalla aladåber kan nog kännas ovana för moderna smaklökar, men i herrgårdsköken serverades fin, tillagad och varierande mat, till skillnad från fattigmaten i stugorna. Där var det ju mest gröt som gällde.

Hade någon herrgård en extra duktig kock/kokerska?

– Det har jag ingen aning om. Ingen hade ju utbildad personal vid den här tiden. Ingen hade kock, det var kokerska som gällde.

För mer information www.countrysidehotels.se

 

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

SIGER1

Samlaren på Siger

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.