Fat, Flora Danica, Den Kongelige Porcelainsfabrik, Danmark. 6500 kr, Stockholms Auktionsverk.

Fat, Flora Danica, Den Kongelige Porcelainsfabrik, Danmark. 6500 kr, Stockholms Auktionsverk.

Populärt porslin

Av Ann Källman och Nenne Wåhlander Foto Stockholms Auktionsverk
Populärt porslin. Den antika terrinen, de unika tallrikarna eller den exklusiva servisen med sina detaljer har en säker plats i våra hjärtan.

Det håller värmen, tål temperaturväxlingar och missfärgas inte. Porslin är ett fantastiskt material, både starkt och skört. Men det dröjde ett tag innan porslinskoppen hamnade på var mans läppar. Och först på 1800-talet dukades det till fest upp på hela serviser.

Potpourriurna med lock, Marieberg, J.E Ehrenreichs (1758–1766). Exportförbud. Värdering 25000 kr, Stockholms Auktionsverk.

Potpourriurna, Marieberg, J.E Ehrenreichs (1758–1766). Värdering 25000 kr, Stockholms Auktionsverk.

– Men det var på 1700-talet som porslinet började få sin stora popularitet på våra breddgrader, berättar intendent Ulrika Ruding. Det var bland annat då porslinsfabrikerna grundades i Europa. Tyska Meissen var först och här i Sverige kom  Rörstrand 1726.

Ett par tallrikar från Meissen i Famille Rose, Qianlong period (1736–1795). Värdering 5000 kr, Stockholms Auktionsverk.

Tallrikar från Meissen i Famille Rose, Qianlong period (1736–1795). Värdering 5000 kr, Stockholms Auktionsverk.

Men allra först var kineserna som redan på 900-talet började tillverka porslin och stengods. Genom Ostindiska Kompaniet kunde några hundra år senare de mest välbärgade svenskarna köpa det kinesiska och mycket exklusiva porslinet. Populärast var Famille rose, porslin i olika rosa nyanser dekorerat med fåglar och blommande grenar.

Paret kaffekoppar, Sèvres, Frankrike 1846, Louis Philippe. 2700 kr, Stockholms Auktionsverk.

Paret kaffekoppar, Sèvres, Frankrike 1846, Louis Philippe. 2700 kr, Stockholms Auktionsverk.

Dagens porslinsälskare har chans att köpa porslin till bra pris på auktionerna.
– Det beror på att tillgången är stor, förklarar Ulrika Ruding. Under 1800- och 1900-talen växte porslinsfabrikerna upp som svampar. Därför är framför allt serviser och servisdelar ganska billiga i dag. Det handlar ibland om bara 20–30 kronor per del. Efterfrågan är stor men också tillgången.
Generellt sett betalas här i Sverige mest för svenskt porslin, typ Rörstrand och Gustavsberg.
– Men det allra dyraste är danskt, säger Ulrika Ruding, nämligen Flora Danica där varje del kan kosta flera tusen kronor.

Fyra tallrikar. Den Kongelige Porcelainsfabrik, Danmark, 1900-tal. 11000 kr, Stockholms Auktionsverk.

Fyra tallrikar. Den Kongelige Porcelainsfabrik, Danmark, 1900-tal. 11000 kr, Stockholms Auktionsverk.

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

SIGER1

Samlaren på Siger

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.