När porslinet började importeras till Europa på 1200-talet blev det en oemotståndlig statussymbol för överklassen.

När porslinet började importeras till Europa på 1200-talet blev det en oemotståndlig statussymbol för överklassen.

Det är i början av 1700-talet och det råder mani på ostindiskt porslin i Europa. Porslin var bokstavligen värt sin vikt i guld. Alla som var någon – eller ville vara någon – lade ner ofantliga summor på porslin. En av de mest hängivna samlarna var August den Starke, kurfurste av Sachsen och kung av Polen. Han, liksom många andra furstar, hade en annan stor passion i livet: alkemi, konsten att framställa guld.

porslin2
Figurin, Meissen, 1800-talets slut samt Meissenporslin, ”Lökmönstret”, 39 delar, såld 2011 för 14 000 kr, Bukowskis.

Passande nog för August så söker en 18-årig alkemist vid namn Johann Friedrich Böttger fristad i Sachsen. August ser då sin chans att äntligen kunna få det guld han så söker, och tänk om han även kunde knäcka porslinets gåta! Han låser helt sonika in Böttger. Fri ska han bli först efter att han löst uppgiften.

Trots otaliga försök och hot om avrättning lyckas Böttger inte framställa guld men han lyckas faktiskt med det andra uppdraget. Den 28 mars 1709 visar han stolt upp det första föremålet av äkta porslin. August blir överlycklig och förstår upptäcktens potential. Han sätter Böttger att starta en porslinsfabrik i staden Meissen några mil norr om Dresden.

Europas första porslinhus var fött och säkerheten på borgen var rigorös. Hemligheten bakom porslinets sammansättning skulle skyddas till varje pris. Tack vare skickliga dekoratörer och skulptörer kunde Meissen snabbt konkurrera med det ostindiska porslinet i både kvalitet, dekoration och modeller.
Inkomsterna till kurfursten August på porslinsförsäljningen blev enorma och suget efter Meissenporslin ökade i hela Europa. Men trots den rigorösa säkerheten dröjde det dock inte länge innan hemligheten var ute och flera hov runt om i Europa öppnade mer och mindre framgångsrika porslinsfabriker. Kända överlevare är franska Sèvres, tyska Nymphenburg och italienska Ginori.

Porslin3
Johann Friedrich Böttger, 1682–1719 som löste porslinets gåta, samt ytterligare en figurin från 1800-talet.

 

 

NUVARANDE Porslinet som statussymbol
NÄSTA Kungen pratar inredning