Meissenporslin, sekelskiftet 1900, såld för 35 000 kr, december 2010, Bukowskis.

Meissenporslin, sekelskiftet 1900, såld för 35 000 kr, december 2010, Bukowskis.

Porslinet som statussymbol

Av John Werich Foto Bukowskis, Stockholms Auktionsverk
När porslinet började importeras till Europa på 1200-talet blev det en oemotståndlig statussymbol för överklassen.

Det är i början av 1700-talet och det råder mani på ostindiskt porslin i Europa. Porslin var bokstavligen värt sin vikt i guld. Alla som var någon – eller ville vara någon – lade ner ofantliga summor på porslin. En av de mest hängivna samlarna var August den Starke, kurfurste av Sachsen och kung av Polen. Han, liksom många andra furstar, hade en annan stor passion i livet: alkemi, konsten att framställa guld.porslin2Figurin, Meissen, 1800-talets slut samt Meissenporslin, ”Lökmönstret”, 39 delar, såld 2011 för 14 000 kr, Bukowskis.

Passande nog för August så söker en 18-årig alkemist vid namn Johann Friedrich Böttger fristad i Sachsen. August ser då sin chans att äntligen kunna få det guld han så söker, och tänk om han även kunde knäcka porslinets gåta! Han låser helt sonika in Böttger. Fri ska han bli först efter att han löst uppgiften.

Trots otaliga försök och hot om avrättning lyckas Böttger inte framställa guld men han lyckas faktiskt med det andra uppdraget. Den 28 mars 1709 visar han stolt upp det första föremålet av äkta porslin. August blir överlycklig och förstår upptäcktens potential. Han sätter Böttger att starta en porslinsfabrik i staden Meissen några mil norr om Dresden.

Europas första porslinhus var fött och säkerheten på borgen var rigorös. Hemligheten bakom porslinets sammansättning skulle skyddas till varje pris. Tack vare skickliga dekoratörer och skulptörer kunde Meissen snabbt konkurrera med det ostindiska porslinet i både kvalitet, dekoration och modeller.
Inkomsterna till kurfursten August på porslinsförsäljningen blev enorma och suget efter Meissenporslin ökade i hela Europa. Men trots den rigorösa säkerheten dröjde det dock inte länge innan hemligheten var ute och flera hov runt om i Europa öppnade mer och mindre framgångsrika porslinsfabriker. Kända överlevare är franska Sèvres, tyska Nymphenburg och italienska Ginori.

Porslin3Johann Friedrich Böttger, 1682–1719 som löste porslinets gåta, samt ytterligare en figurin från 1800-talet.

 

 

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

SIGER1

Samlaren på Siger

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.