SIGER1

Samlaren på Siger

Av Anne Ralf Foto Ingalill Snitt
De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker – och kakelugnar.
SIGER1

Några mil söder om Visby, en bit in från kusten, ligger Siger. En gotlandsgård vars äldsta delar är från tidigt 1700-tal och där det finns gott om originaldetaljer från när husen byggdes.

Det var dessa spår från det förflutna som var avgörande när Joakim Hansson beslöt sig för att köpa Siger för tio år sedan. Som antikvarie och konsthistoriker, med många år på bland annat Finlands akademi och Alvar Aalto-stiftelsen i bagaget, hade han andra preferenser än de flesta fastlänningar som letar hus på Gotland.

– Jag letade efter en riktig gård med ett fungerande jordbruk. Siger hade varit i samma släkts ägo sedan 1700-talet och till gården hör 65 hektar åker- och betesmark. Här fanns allt som gör ett ställe antikvariskt intressant, förklarar Joakim Hansson, som arrenderar ut jordbruket och själv ägnar sig åt att varsamt renovera och återställa gårdsbyggnaderna till sin forna glans

SIGER2

Äldst är mangårdsbyggnaden, som genom årens lopp byggts till och förvandlats från enkelstuga till parstuga för att någon gång i slutet av 1800-talet få sin nuvarande form med två våningsplan och stor vind.

Runt den fyrkantiga gräsklädda gårdsplanen finns även en flygel och en ladugård och lite längre bort en väderkvarn i sten, som fått nya vingar i exakt kopia av originalet och ett nytt tak.En ovanligt vacker och välbevarad gårdsmiljö, men det är när man kliver in genom de gamla pardörrarna som man verkligen inser att det här är ett hem långt över det vanliga. Joakim Hansson är samlare i den högre skolan och på Siger hittar man inte bara en av landets största möbelsamlingar, utan även Gotlands största privata bibliotek och en helt unik samling kakelugnar.

– Jag har väl en fyrtio, femtio kakelugnar. Tio av dem sitter i rummen och används regelbundet, berättar Joakim Hansson som lade grunden till sin ovanliga samling redan som tioåring då han hittade en vacker gammal kakelugn i ett rivningshus hemma i Helsingfors.

– Jag plockade ned den och släpade hem delarna och la i källaren. Min pappa höll på att bli vansinnig, berättar Joakim Hansson och skrattar åt minnet.

Nu ligger kakelugnarna utspridda lite här och var i uthusen. Ibland kommer de till användning när Joakim arbetar med någon inredning, och ibland säljer han dem.

– Men jag säljer inte till vem som helst. Det måste vara rätt person och rätt hus, förklarar han.

 

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

Hallwylska museet. i Stockholm visade i höstas en privatsamling med bland annat kaméer. De fint mejslade gestalterna som träder fram ur medaljongen är åtråvärda för samlare

5 heta smyckestrender

En kysk kamé det är nästa stora trend i smyckeskrinet. Det spår trendanalytiker. Här är fem heta smyckestips för dig som gillar antikt & vintage.