Matsilver ger maffig tyngd och glamour åt det dukade bordet. Den ädla metallen har också blivit en värdefull investering. Silverexperten Jan Ribbhagen ger tips och råd.

Matsilver ger maffig tyngd och glamour åt det dukade bordet. Silverexperten Jan Ribbhagen ger tips och råd.

Äkta matsilver hör till våra mest gedigna traditioner – kanske för att skönhet och funktion förenas så sällsynt väl i glänsande vackra silverbestick. Matsilver har också en spännande och brokig historia. Det har funnits tider då det var ett rent betalningsmedel och något
som man kunde visa upp som tecken på rikedom – men framför allt har matsilver alltid varit ett suveränt bruksföremål.
– Länge använde vi handen och en vass kniv när vi åt. Seden att äta med kniv, gaffel och sked kom hit från förmögna familjer i Venedig i slutet av 1500-talet, berättar Jan Ribbhagen, delägare i den anrika antikhandeln Kurt Ribbhagen i Stockholm och silverexpert.
Vid slutet av 1500-talet började man formge bestick, och från och med rokokon blev matsilver vanligt hos välbärgade.
Vid slutet av 1800-talet, med den nya tillverkningstekniken, tog matsilvertrenden rejäl fart.
– Alla som hade råd skulle äta med silver.

[metaslider id=3558]

I dag  anas ett nytt uppsving för matsilver, framförallt uppskattas det för sin skönhet.
Varför håller svenskt silver så hög klass?
– Det finns en lång silvertradition. Ända sedan 1628, då Sverige blev stormakt, har vi haft ett rykte om oss i världen att vara bra på silver, säger Jan Ribbhagen som har sin egen favorit klar.
– Våra härliga bägare,  som bara finns i Sverige, är unika och betingar ett högt värde.
Under stormaktstiden kom många tyska smeder till Sverige, förklarar han.
– Varenda smed hade ett tyskt namn på den tiden, och vi fick hela deras kunskap om silver.

stamplar

Sverige införde också tidigt ett stämplingssystem som garanterar äktheten. Vi fick den berömda kattfoten och 1759 infördes även årsbokstavsstämpling.
– Det gjorde att man inte behövde vara expert för att se om silvret var äkta. Alla kunde se kattfotsstämpeln.
Är det några särskilda föremål eller stilar som du kan tipsa om?
– Klassiskt matsilver från 1800-talet har alltid haft sin grupp av köpare. Annars är intresset för moderna bestick väldigt stort i dag. Framför allt yngre köper det släta, moderna från 1950-talet. Serien Rosenholm från 1930-talet är också poppis.

NUVARANDE Satsa på silver
NÄSTA Inredarens franska slott