Förgyllt konsolbord med kalkstensskiva. Dekoren med drakar kan vara ritad av Carl Hårleman.

Förgyllt konsolbord med kalkstensskiva. Dekoren med drakar kan vara ritad av Carl Hårleman.

Antikskola: Rokoko

Foto Christopher Drake och Stockholms Auktionsverk
Med rokokon flyttade naturens mjuka former in i rummen. Lätta möbler med svepande linjer och motiv med blommor och fåglar. De svängda rokokobenen är typiska för stilen.

När Stockholms slott skulle återuppbyggas efter en brand tog man hit franska konstnärer och hantverkare. Med sig hade de rokokon, den nya stilen som svenska hantverkare tog till sig. Här anpassades rokokon till svenska förhållanden och det mest överlastade i formspråket försvann.

Franska fåtöljer, Louis XV, signerade Louis Cresson.

Franska fåtöljer, Louis XV, signerade Louis Cresson.

Ekonomin blev bättre under denna tid och fler hade möjlighet att skaffa sig rokokomöbler. Stolarna blev kurvigare och fick osymmetriska dekorer i form av musslor, blad och rocailler, ett S- eller C-format ornament. Namnet rokoko kommer från roc, som betyder klippa på franska, och italienskans barocco, som är detsamma som överdriven. Den benämningen började användas först när stilen blivit omodern i slutet av 1700-talet.

Fällbord med alrotsfaner av Jacob Sjölin.

Fällbord med alrotsfaner av Jacob Sjölin.

Nu fick väggarna tapeter i papper eller siden med motiv från naturen. Kakelugnarna gjorde vintrarna lättare att uthärda. De lätta möblerna tillverkades i lövträ och målades i gult, grönt, grått och blått. Men de kunde också svartbetsas för att imitera kinesiskt lack, man svärmade för allt kinesiskt. Möblerna blev skönare att sitta i, stolarna hade stoppning och kläddes med mönstrat tyg eller skinn.

Markisinnan de Pompadours privata våning i Versailles inredd i praktfull rokoko.

Markisinnan de Pompadours privata våning i Versailles inredd i praktfull rokoko.

Rokokons svängda former krävde en skicklig möbelsnickare och i Stockholm samlades de allra duktigaste, därför kallas deras alster stockholmsarbeten. Den buktande rokokobyrån fanerades i rutmönster och fick stora, oregelbundna beslag. Marmorskivan var ofta från Kolmården.

Under rokokon lät sig många  porträtteras som gudomliga världshärskare. Här drottning Lovisa Ulrika som gudinnan Aurora.

Under rokokon lät sig många porträtteras som gudomliga världshärskare. Här drottning Lovisa Ulrika som gudinnan Aurora.

Under denna tid blev byrån en verklig statusmarkör liksom skrivbord och salsskåp.
Ett ledigare umgänge krävde flera småbord. Fällbord, sybord, tebord och spelbord var lätta att flytta. Golvuren blev populära och en nyhet var väggklockan med förgyllt fodral, pendylen.

Rokokoljusstakar av silversmeden Abraham Lundberg.

Rokokoljusstakar av silversmeden Abraham Lundberg.

Silversmidet fick ett uppsving under rokokon och detsamma gäller fajanser från Rörstrand och Marieberg. Också glasbruken, med Kosta i spetsen, lyckades hävda sig väl med hjälp av duktiga mästare och gravörer.

Traditionell rokokobyrå med gracila beslag av Christian Gotthard Willkom.

Traditionell rokokobyrå med gracila beslag av Christian Gotthard Willkom.

 

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

SIGER1

Samlaren på Siger

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.