artdeco1

Succé för svensk art deco

Av Charlotte Breimer Törnqvist
En svensk möbel gör succé i Paris – precis som i svenska paviljongen på världsutställningen i Paris 1925. Utomlands har samlare förstått hur unikt och exklusivt det svenska konsthantverket från 1920-talet är.

Art déco-periodens möbler är glödheta utomlands och den svenska stilen Swedish Grace har åter hamnat i rampljuset i samband med första­placeringen på designmässan PAD, Pavillon des Arts et du Design, som nyligen hölls i Tuilerierna i centrala Paris.
Blekingearkitekten Carl Hörviks (1882–1954) strama ekskåp med gyllene inredning tog andan ur fransmännen under vårens mässa trots att det gått nästan nittio år sedan möbeln vann det prestigefulla Grand Prix på världsutställningen 1925.

Carl Hörviks skåp knep första­priset i kategorin  Årets 1900-talsobjekt på  den prestigefulla mässan PAD.

Carl Hörviks skåp knep första­priset i kategorin Årets 1900-talsobjekt på den prestigefulla mässan PAD.

– Vi visste att det är något alldeles speciellt med skåpet när vi beslöt oss för att ta med det till mässan, när möbeln lanserades 1925 hade ingen sett något liknande, säger Andrew Duncanson som tillsammans med Isaac Pineus äger och driver antikhandeln Modernity som mottog priset i Paris.
Andrew och Isaac hoppas att skåpet ska stanna i Sverige, helst på ett museum så att alla kan få glädje av den unika möbeln. Skåpets stil är en syntes av det forna Egyptens formspråk, klassicism och kubism. Förgyllningen mot träslaget ek ger en spännande kontrast. Skåpet som var centralpjäsen i Modernitys monter, med tillhörande karmstolar, är ett möblemang som tillverkats genom NK.

Anna Petrus urnor från Näfveqvarns bruk såldes genom Modernity till en amerikansk samlare.

Anna Petrus urnor från Näfveqvarns bruk såldes genom Modernity till en amerikansk samlare.

– Jean-Jacques Aillagon, politiker inom kultursektorn under president Jaqcues Chiracs regeringstid, var väldigt imponerad av skåpet, berättar Isaac. När en fransk jury anser att en svensk möbel är 1900-talets mest betydelsefulla är det utan tvekan en stor utmärkelse.
Bara ett hundratal meter västerut från mässan PAD hölls utställningen Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes à Paris 1925 – den officiella beteckningen på världsutställningen som fick förkortningen art déco.

Inredningen i den svenska paviljongen i Paris 1925 väckte stor beundran. Den svenske arkitekten Carl Hörviks skåp vann utmärkelsen Grand Prix.

Inredningen i den svenska paviljongen i Paris 1925 väckte stor beundran. Den svenske arkitekten Carl Hörviks skåp vann utmärkelsen Grand Prix.

– Sverige behövde etablera sig och få ett internationellt rykte. Redan under slutet av 1800-talet hade glaset och keramiken från Orrefors och Rörstrand uppmärksammats men nu var det möblernas tur. Formgivarna fick fria händer och hade fantastiskt material att arbeta med, förklarar Andrew.
Trots att Sverige blev god tvåa, efter värdlandet Frankrike, och fick många utmärkelser, så hamnade inte skåpet på museum.

T.v. Den svenska paviljongen, 1925. T.h. Den magnifika silver­terrinen av Uno Åhrén och Anna Petrus fanns med på världsutställningen i Paris 1925. Denna såldes för ett år sedan på Bukowskis för 223 000 kr.

T.v. Den svenska paviljongen, 1925. T.h. Den magnifika silver­terrinen av Uno Åhrén och Anna Petrus fanns med på världsutställningen i Paris 1925. Denna såldes för ett år sedan på Bukowskis för 223 000 kr.

– Någon borde ha agerat, säger Andrew. I dag är det en ekonomisk fråga och Nationalmuseum får i huvudsak förlita sig på donationer för att finansiera nyförvärv och i Sverige finns tyvärr väldigt få stiftelser som donerar ekonomiskt bidrag för inköp av modernt konsthantverk till museer.
Nationalmuseum har nyligen utökat sin samling med några möbler av Uno Åhrén för att täppa till luckorna i det svenska konsthantverkets historia vilket är mycket positivt.

Kommentarer

Kommentera

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

SIGER1

Samlaren på Siger

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.

Hallwylska museet. i Stockholm visade i höstas en privatsamling med bland annat kaméer. De fint mejslade gestalterna som träder fram ur medaljongen är åtråvärda för samlare

5 heta smyckestrender

En kysk kamé det är nästa stora trend i smyckeskrinet. Det spår trendanalytiker. Här är fem heta smyckestips för dig som gillar antikt & vintage.