Patrik Steorn ämnar visa mer ur Thielska galleriets skattkammare.

Patrik Steorn ämnar visa mer ur Thielska galleriets skattkammare.

Thielskas chef: Fler konstverk ska dammas av

Av Helena Nordenberg Foto Klas Sjöberg
Thielska galleriet på Kungliga Djurgården i Stockholm besitter en skattkammare med konstverk som tidigare inte visats för allmänheten. Museets chef, Patrik Steorn, vill nu göra samlingarna tillgängliga för alla.

I hundra år sov hon sin törnrosasömn. Sedan kom museichefen Patrik Steorn och väckte henne ur den långa slummern. Vi talar om ett konstverk, och inte vilket konstverk som helst – Ester Almqvists stämningsfulla landskapsbild – som är ett av de få verken av kvinnor som finns i Thielska galleriets samlingar och som nu förts fram i ljuset.

Ester Almqvists landskapsbild på Thielska.

Ester Almqvists landskapsbild på Thielska.

–Tavlan var täckt av så många lager damm, att jag knappt kunde se motivet. Det krävdes en rejäl rengöring innan vi kunde hänga upp den, säger Patrik medan han visar runt i galleriets pampiga salar.

En konstvandring på Thielska kan med fördel fortsätta ut i trädgården där många skulpturer väntar.

En konstvandring på Thielska kan fortsätta ut i trädgården där många skulpturer väntar.

Som museets chef har Patrik höga förväntningar på sig med förhoppningar om en nytändning för Thielska, speciellt då han anses ha en originell syn på förra sekelskiftets konst. Redan innan han tillträdde i januari i år var han på det klara med sina visioner för museet, som började med att han ville se ett av konstverken – men inte fick det.

Storslagna fester hölls i de stora salarna där konstnärer och författare frotterade sig med värdparet Thiel.

Storslagna fester hölls där konstnärer och författare frotterade sig med värdparet.

– En viktig målning för min avhandling Nakna män var Flottans badhus av Eugène Jansson, som jag gärna ville titta närmare på. Men jag kunde inte komma åt den då, berättar Patrik som sedan dess har ägnat mycken möda åt att visa mer ur museets en gång så slutna skattkista.

I det så kallade Carl Larsson-rummet finns konstnärens porträtt av författaren Oscar Levertin och Ernest Thiel.

I Carl Larsson-rummet finns konstnärens porträtt av Oscar Levertin och Ernest Thiel.

I Patriks visioner för Thielska ingår därmed att fler konstverk ska dammas av och att museet ska bli mer tillgängligt.
– Huvudattraktionen är ju samlingen av sekelskifteskonst och jag vill hitta nya ingångar till den. Genom att plocka in samtidskonsten vill jag göra sekelskifteskonsten angelägen för vår tid, säger Patrik.

Theilska7

I den tidigare utställningen Ernest Thiels känsla för naturen: jakt, konst och affärer samsades till exempel verk av Bruno Liljefors, Oskar Bergman och Gustaf Fjaestad med nutida konstnärer som Ernst Billgren, Corinne Ericson och Akay, känd för sin gatukonst. Genom dessa olika konstnärstemperament vill Patrik slå en bro mellan dåtid och nutid. I det spänningsfältet hoppas han att många fruktbara tankar ska födas som kan leda till nya spännande samtal om konst.
– Den utställningen var en konkretisering av mina visioner. Jag vill också berätta mer om vem Ernest Thiel var, och om familjen.

Theilska  galleriet i Stockholm.

Thielska galleriet i Stockholm.

Utställningar på Thielska galleriet under 2015:
Veronica Nygren – Textil konst och radikal design 31 jan–31 maj
Jan Hietala och Eugene Jansson i dialog 13 juni–20 september
Blomma för evigt 3 okt–15 feb 2016

Ernest Jacques Thiel
Föddes som Ernst Jacob Thiel 1859 i Norrköping. Som bankir och industriman blev Ernest en av landets mer framträdande finansmän. Han gifte sig 1884 med Anna Josephson och blev då svåger till Karl Otto Bonnier. Men 1896 blev han förälskad i familjens guvernant och skandalen var ett faktum. Ernest började leva ett liv som fylldes av bohemiska konstnärer och författare. Eugène Jansson, Carl Larsson och Bruno Liljefors är några av dem som blev hans vänner.

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

SIGER1

Samlaren på Siger

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.