Takarmatur tillverkad av franska Veronese och designad av André Arbus.
Den såldes nyligen hos Tajan för 328 000 kr.

Takarmatur tillverkad av franska Veronese och designad av André Arbus. Den såldes nyligen hos Tajan för 328 000 kr.

Trendig Art Déco

Av Charlotte Breimer Törnqvist Foto Les Arts Décoratifs, Paris/Luc Boegly
Art Déco är hett! Gods & Gårdar lyfter fram toppnamnen ur
den franska designhistorian och gläntar på dörren till den
svenska möbelskatten från tidigt 1900-tal.

Franska möbler från sjuttonhundratalet har rykte om sig att höra till väldens finaste möbelkonst, men de unika möblerna som skapades under 1900-talets första decennier är också något alldeles extra. De betingar svindlande priser på auktioner runt om i Europa och USA.

Vi har valt ut några av de starkast lysande namnen som får representera den flotta franska formgivningen sprungen ur art déco.

Lamporna gjorde  Ruhlmann kring 1925.  De kommer från Steven  A Greenbergs  samling och såldes för 3 267 000 kr hos Christie’s.

Lamporna gjorde Ruhlmann kring 1925. De kommer från Steven
A Greenbergs samling och såldes för 3 267 000 kr hos Christie’s.

Émile-Jacques Ruhlmann (1879–1933) hör till de stora namnen inom fransk 1900-talsformgivning. Hans glamourösa art déco-möbler och lampor är dyrgriparna på auktioner världen över. Ruhlmann rankas av många kännare som Art déco-tidens viktigaste formgivare.

Solspegeln Tudor gjorde Line Vautrin år 1956. Den dubblade värderingen hos Tajan när den såldes för 365 566 kr.

Solspegeln Tudor gjorde Line Vautrin år 1956. Den dubblade värderingen hos
Tajan när den såldes för 365 566 kr.

Line Vautrin gick sin egen väg redan som ung formgivare. Hon föddes strax innan första världskriget bröt ut och skapade sitt första bronsobjekt då hon var 21 år gammal. Hennes första butik öppnades i närheten av Champs-Elysée då hon var 28 år. Hennes berömda solspeglar hör idag till toppobjekten på moderna auktioner.

Jean Després (1889–1980) var en fransk art déco-formgivare som vägrade låta den moderna maskinestetiken ta över uttrycket. Han utvecklade en personlig stil med inslag av klassiska element. Ädelträ, mässing, gjutjärn och silverinläggningar hörde till stilen exklusiva material men senare förekom även ljusa träslag.

Takarmatur tillverkad av franska Veronese och designad av André Arbus. Den såldes nyligen hos Tajan för 328 000 kr.

Takarmatur tillverkad av franska Veronese och designad av André Arbus.
Den såldes hos Tajan för 328 000 kr.

André Arbus (1903–1969) kom från en familj i Toulouse med flera ebenister i släkten. Efter studier arbetade han i faderns ateljé. Han deltog vid flertalet internationella utställningar från 1920-talet.

Paret pallar av Émile-Jacques Ruhlmann från 1925 drog i väg till 1 407 000 kr hos Christie’s i New York.

Paret pallar av Émile-Jacques Ruhlmann från 1925 drog i väg till 1 407 000 kr hos Christie’s i New York.

Jules-Émile Leleu (1883–1961) började arbeta med inredning tillsammans med fadern men specialiserade sig på möbler strax efter första världskriget. 1924 öppnade han ett galleri i Paris och deltog året efter i världsutställningen Arts Décoratifs et industriels modernes i den franska huvudstaden. Det var just under denna världsutställning som art déco blev ett begrepp.

Art déco betraktades från början snarare som en epok än en stil, men än idag influeras många framstående formgivare av det sofistikerade formspråket som skapades under det tidiga 1900-talet.

Soffa i svensk art déco. Soffan ingår i en möbelgrupp från  1920-talet som såldes hos Ingelmark Antik & Design för 39 000 kr.

Soffa i svensk art déco. Soffan ingår i en möbelgrupp från
1920-talet som såldes hos Ingelmark Antik & Design för 39 000 kr.

Svensk Art Déco
Den svenska formgivningen från 1920- och 1930-talet är ett gyllene kapitel i vår designhistoria.

Svensk art déco var ledande inom konsthantverk. Orrefors glasbruk belönades med flera Grand Prix och guldmedaljer under Parisutställningen 1925, gjutjärnet från Näfveqvarn beundrades och svenska möbler väckte uppseende utomlands.

Glansperioden för svensk klassicism ebbade ut när funktionalismen blev alltmer dominant och flera svenska formgivare från tjugotalet ändrade stil och följde de nya formidealen som slog igenom på trettiotalet.

 

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Art Déco, Möbler
Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

SIGER1

Samlaren på Siger

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.