Trädgårdskonst och skulpturer i trädgården. Antika föremål i grönskan är härligt och elegant. Inspireras till att dekorera din trädgård med antika föremål.

Trädgårdskonst och skulpturer i trädgården. Antika föremål
i grönskan är härligt och elegant. Inspireras till att dekorera
din trädgård med antika föremål.

Under 1700-talets slut ville adel och godsägare fylla sina parker och herrgårdsentréer med praktfulla pjäser. Skulpturer, urnor och bänkar gjorda efter antikens förlagor i Grekland och Italien var eftertraktade.
Under 1800-talet blomstrade trädgårdskonsten tack vare gjutjärnet som formades till vackra dekorationer och bruksföremål. Det stora trädgårdsintresse som råder idag har skapat ett uppsving för dessa objekt och de betingar allt högre priser på auktioner och hos antikhandlare.
– Man upplever naturen bättre tack vare en skulptur eller ett objekt som lyfter fram lövverket, förklarar Richard Nemark som tillsammans med sin hustru Eva, driver Orangeriet i Skåne – ett antikföretag som specialiserat sig på historiska objekt från 1600-talet fram till 1920.

Blomlåda av gjutjärn, av Anna Petrus för Näfveqvarns Bruk. Modellen visades på världsutställningen 1925. Bukowskis.

Blomlåda av gjutjärn, av Anna Petrus för Näfveqvarns Bruk. Modellen visades på världsutställningen 1925. Bukowskis.

Paret har 25 års erfarenhet av antik trädgårdskonst och planerar och dekorerar såväl godsparker som mindre trädgårdar.
– Perspektiven blir tydligare i trädgården med något i blickfånget. Det kan bli väldigt intressanta kontraster med hårda och väderbitna material mot den mjuka naturen.
Richard upplever att trenderna inom trädgårdskonsten växlar ganska fort.
– För tillfället är fontäner populära, tidigare låg urnor i topp. Helst ska föremålen ha en funktion, men allt fler vågar numera satsa på rent dekorativa ting.

Innan funktionalismen slog igenom på 1930-talet var intresset för den dekorerade trädgården stort, men sedan tog det lång tid innan svenskarna åter vågade utsmycka sina trädgårdar utan att det betraktades som onödigt eller kitschigt.
– När vi började i branschen var det inte många som förstod vad vi ägnade oss åt, men i dag är intresset stort, säger Richard. I synnerhet för de äkta trädgårdsantikviteterna från 1700-, och 1800-talet, som efterbehandlades noggrant och tillverkades för hand.

Sissinghursts slottsträdgård ger mycket inspiration. Den anlades av författarinnan Vita Sackville-West på 1930-talet.

Sissinghursts slottsträdgård ger mycket inspiration. Den anlades av författarinnan Vita Sackville-West på 1930-talet.

En annan person som är kunnig inom trädgårdskonstens historia är författaren och journalisten Christine Hansson. I sin senaste bok Antikt i Trädgården, som ges ut av Ica bokförlag, berättar hon om trädgårdsmöbler, belysning och urnor i olika material.
– Föremål med patina har utstrålning, och då finns det ofta en större tolerans för naggskador och sprickor, säger hon. Det är liksom lättare att acceptera skavanker på prydnadspjäser i utomhusmiljö.

Blenheim Palace i Oxfordshire är ett av de finaste exemplen på den engelska trädgårdsstilen. Ormbunksoffan finns i flera varianter. Byarum bruk.

Blenheim Palace är ett fint exempel på den engelska trädgårdsstilen. Ormbunksoffan finns i flera varianter. Byarum bruk.

Vissa äldre trädgårdsföremål har kopierats.
– Det är ganska enkelt att göra replikor av antik trädgårdskonst, förklarar Christine. Materialet är inte så dyrbart och för det otränade ögat kanske det inte tycks vara så stor skillnad på ett äldre föremål och ett nytillverkat, men det är det. För att se skillnaden behöver man träning. Man måste ut och känna, titta och träna sitt öga. Lär dig att granska gjutningar, titta på bultar och sammanfogningar. Äldre virke håller på ett helt annat sätt än yngre snabbväxande virke som är lätt och poröst.

Ett av Christines bästa råd till dem som söker inspiration är att passa på och besöka privata trädgårdar då de håller öppet.
– Sök upp konstnärerna, säger hon. Många konstnärsträdgårdar kan vara väldigt intressanta att besöka. De lyckas ofta placera föremål på ett estetiskt sätt i naturen och finner okonventionella lösningar.

Bänk efter romersk antik förlaga, i sten, 24 000 kr, och Merkurius i bly, 110 cm hög, kostar 18 500 kr, Båda från Orangeriet.

Stenbänk efter romersk antik förlaga, 24 000 kr, och Merkurius i bly, 110 cm, 18 500 kr, Orangeriet.

NUVARANDE Antikt i trädgården
NÄSTA Grevinnans tårta