1980-talsdesin av Ettore Sottsass, Pavo Tynells ljusdesign från 1940.

1980-talsdesin av Ettore Sottsass, Pavo Tynells ljusdesign från 1940.

Vintage & 1900-tal på nätet

AV CLAES NERO
Nätet är en guldgruva för den som söker efter antikviteter, 1900-talsdesign och vintage. Här får du lära dig vad du bör tänka på när du fyndar på nätet vad som är prisvärt och vilka trender som är på gång.

En som har bra koll på vad som är på gång i nätauktionsvärlden är Pontus Silfverstolpe på Barnebys.se. Han delar med sig av köpttips och berättar om vad som är värt att köpa just nu.
–  När det gäller smycken är det en god idé att snegla på vad dagens formgivare inspirerats av – nu ser man till exempel mycket barockformer i de nytillverkade smyckena. Då kan man förutse att äldre smycken med liknande formspråk också kommer att bli populära på auktionerna, förklarar Pontus.
Han menar också att färger, mönster och konst från Afrika håller på att utvecklas till en stor trend som når sin kulmen om kanske fem år.
– Vårt intresse för Afrika hänger ihop med den starka ekonomiska utvecklingen i delar av kontinenten. Man ser nu hur europeiska modehus plockar upp afrikanska element. Snart kommer Afrikaintresset att synas tydligare på auktionerna.

En gång om året är det stor Hermès-auktion på Artcurial i Paris. Spegelemaljsvas av Grete Prytz, fat av Jacob T Prytz.

En gång om året är det stor Hermès-auktion på Artcurial i Paris. Spegelemaljsvas av Grete Prytz, fat av Jacob T Prytz.

HITTILLS HAR UTBUDET av herrkläder varit förhållandevis litet på andrahandsmarknaden men Pontus tror på en förändring nu när en ny generation, mer van vid vintage, blir allt köpstarkare.
–  Många yngre trendmedvetna män har börjat använda hatt. Jag tror också på spatserkäppar, som det finns många fina varianter av, manschettknappar och handsydda skor.
Föremål från 1970- och 1980-talen kommer också att bli betydligt hetare.
–  1970- och 1980-talisterna har i dag pengar och letar efter saker som var populära när de var yngre. Det kommer att ge ett uppsving för design till exempel av den italienske formgivaren Joe Colombo. Samma sak gäller Jan Ekselius och hans stol Etcetera och postmodernistiska pjäser av Memphisgruppen. Jag tror också på ett förnyat intresse för konstglas.
Föremål från 1920- och 1930-talen är redan heta på auktionerna och Pontus bedömer att denna trend kommer att pågå i några år till.
– En faktor som höjer priserna är att Nationalmuseum nu köper många möbler från denna tidsperiod.

Jan Ekelius Etceterastol är ännu i produktion. Afrikansk mask från Elfenbenskusten utrop 73 000-145 000 kr.

Jan Ekelius Etceterastol är ännu i produktion. Afrikansk mask från Elfenbenskusten utrop 73 000-145 000 kr.

ANDRAHANDSFÖRSÄLJNINGEN på nätet ger också konsumenterna möjligheter att jämföra. Det har gjort dem kunnigare och kräsnare.
–  Frågan om originalitet, upplaga och kvalitet blir viktigare. Tidigare blev det höga prisnoteringar bara för att ett föremål var formgivet av en viss designer. Nu vill kunderna framför allt ha de bästa objekten så rådet är att satsa på dem, även om de är dyrare.
Pontus tycker sig också se ett uppsving för norsk design med namn som Jacob Tostrup Prytz och Grete Prytz. Samma sak gäller fins-ka möbler och armaturer, av formgivare som Paavo Tynell och Tapio Wirkkaala.
En mycket nischad spaning är att satsbord blivit attraktivare.
–  Japaner åker omkring och köper upp skandinaviska satsbord. Och det behöver inte vara Hans J Wegner, även satsbord som inte kan kopplas till en viss formgivare är populära.

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Så fick den gamla gården åter liv igen

På Skansen döljer det sig en riktigt unik 1700-tals pärla, Tottieska malmgården som har genomgått en omfattande restaurering sedan år 2012, hade i helgen speciellt öppet i samband med Skansens 125års firande under tisdagen. Det finns än mycket kvar att göra med möblering och dekoration, spännande blir det att se slutresultatet då de öppnar åter i 2018. Bland […]

Kungliga Borgen ligger på Ladulåsgärdet i Stockholm.

Kalasfint på Kungliga Borgen

I den Kungliga Borgen, KARL XIV Johans luftiga empirpaviljon på Gärdet i Stockholm, har fyra antikhandlare möblerat upp var sitt vardagsrum utifrån sina egna personliga inredningsfilosofier. Resultatet ser du i augustinumret av Gods & Gårdar.

SIGER1

Samlaren på Siger

De äldsta delarna av gotlandsgården Siger byggdes på 1700-talet. Här bor Joakim Hansson, finlandssvensk konsthistoriker och antikvarie, med en unik samling antikviteter, böcker - och kakelugnar.