godis0

Gör julens godaste dessertbord

Av Mia Bolinder Foto Klas Sjöberg
Unna dig det extra goda i jul och gör själv några godbitar som hallongrottor, fransk chokladkola, marmeladgodis och valnötsbrownies. Duka upp som ett läckert dessertbord och fullända med lite frukt och nötter.

godis2

Nötsbrownies

Cirka 30 små bitar
350 g smör
6 dl strösocker
3 dl kakao
1 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
6 ägg
3 dl vetemjöl
400 g vit choklad
300 g valnötter

Glaze
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl ljus sirap
1 tsk malen ingefära
400 g mörk choklad, 70 %

Valnötter till garnering

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör och strösocker vitt och poröst.
3. Blanda i kakao, sirap och salt.
4. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten.
5. Hacka chokladen grovt och vänd ner den samt hela valnötskärnor i smeten.
6. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och fyll med smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i 15–25 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
7. Låt kakan svalna.
8. Glaze: Koka upp vispgrädde, mjölk, sirap och malen ingefära och ta av kastrullen från värmen.
9. Finhacka chokladen och rör ner i den varma gräddmjölken så att chokladen smälter.
10. Bred glazen över kakan, låt stelna i kylen och skär sedan kakan i rutor. Garnera med valnötskärnor.

Fransk chokladkola

50 stycken
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
1/2 dl kakao
1 1/2 msk vaniljsocker

Gör så här:
1. Blanda grädde, smör, socker, sirap, kakao och vaniljsocker i kastrullen. Värm på högsta värme och rör om ordentligt.
2. Låt koka på medelhög värme helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över. Koktiden varierar kraftigt så använd gärna kökstermometer. När kolan är 120 °C är den klar.
3. Häll kolan i en form med bakplåtspapper. Klipp eller skär kolan när den fortfarande är lite varm.
4. Slå in kolan i smörpapper med ett trevligt snöre.

godis1

Marmeladgodis

1 1/2 dl koncentrerad ananas- och apelsinjuice
3 dl vatten
25 g pektin
3 1/2 dl socker
Florsocker

Gör så här:
1. Häll juice och vatten i en kastrull. Låt det koka upp.
2. Blanda pektin med 1 dl av sockret. Vispa ner blandningen i kastrul-len. Rör ner resten av sockret. Låt blandningen koka i någon minut så att sockret löser sig.
3. Häll upp i en form, cirka 15 x 20 cm. Låt marmeladen stå kallt i några timmar.
4. Skär marmeladen i fyrkantiga bitar. Sikta över florsocker.

Hallongrottor

20 stycken
200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning
1 1/2 dl fast hallonsylt
Pärlsocker

Muffinsformar i papper

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rör smör, socker och vaniljsocker ljust och smidigt. Blanda mjölet med bakpulvret och arbeta in det i smeten.
3. Dela degen i cirka 20 lika stora bitar. Forma runda bollar. Lägg dem i muffinsformar av papper. Gör en fördjupning i mitten.
4. Lägg lite hallonsylt i varje fördjupning och strö sedan pärlsocker på toppen.
5. Ställ formarna på en bakplåt och grädda dem mitt i ugnen i 12–14 minuter eller tills de har fått lite färg.

LÄS OCKSÅ:

Äntligen i Sverige!

Baka en pepparkaksherrgård

Kommentarer

Kommentera

Här kan man köra sin sportbil direkt in i våningen.

Kör in bilen i våningen!

Varför nöja sig med en vanlig garageplats när man kan få hiss och eget rum med utsikt till sin Porsche eller Lamborghini?