Pommery.

Champagne från Pommery

Ett annat av mina semestertips är från Frankrike, där jag och min man åkte runt i juli och besökte olika vingårdar. För den som vill lära sig mer om champagnens historia är en guidad visning på Pommery ett måste. Det är gigantiskt och kommersiellt – men också fascinerande och vackert. Här ovan ses ”Le Grand Foudre”, ett av världens största vinfat, som var med på Världsutställningen i Saint Louis 1904. Den skulpterade unga kvinnan som erbjuder ett glas champagne ska symbolisera vänskapen mellan Frankrike och Amerika.

Pommery.

Historien om företaget är också spännande. Den kretsar kring madame Pommery som tog över sin makes företag Pommery & Gieno vid dennes bortgång.

Pommery.

Madame Pommery var mycket uppfinningsrik. Hon lät bland annat renovera kalkschakt som romarna en gång huggit ut och förband dem med varandra till 19 kilometer långa källargångar att lagra champagne i. Romarnas muralmålningar finns fortfarande kvar liksom helt otroliga konstverk huggna direkt i stenen som utfördes på 1880-talet.

Pommery.

Än idag satsar vinhuset på konst med en modern utställning som har vernissage i september i år nere i vinkällarna.  Champagne var från början en mycket söt dryck, men år 1874 lanserade Pommery den första heltorra champagnen – ”Extra Dry Reserved for England”.

Pommery.

Pommery.

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: