Södertuna slott med anor från medeltiden.

Födelsedagsfirande på Södertuna Slott

Helgen spenderade jag på en svensk kulturpärla – Södertuna Slott i Sörmland. Jag fick vistelsen i födelsedagspresent och upplevelsen rymde allt man kan önska sig av en slottsvistelse: anrik historia, vacker miljö, god mat och trevlig atmosfär. Vi fick också njuta i Karl Hertigs bad med pool, bastu och vedeldad badtunna. Mer info om slottet finns här!

Sodertuna2

Södertuna har medeltida ursprung då det var en sätegård i ätten Färlas ägo. I den nyklassicistiska slottsbyggnaden ingår källare och annat murverk från medeltiden och även tydliga spår av 1600-tal syns. Portalen, festerna och lanterninen tillkom vid en restaurering 1891.

Sodertuna8

I slutet av 1800-talet gav Johanna Kemp slottet i gåva till sin dotterdotter Ebba von Hallwyl och hennes make Wilhelm von Eckermann. I matsalen finns en utsökt Meissenservis med de båda släkternas vapen på.

Sodertuna3

Rummen och slottsgemaken är uppkallade efter personer som haft anknytning till slottet. När arkitekt Isak Gustaf Clason gjorde en stor renovering på 1890-talet såg han också till att tillföra en inredning som var en blandning av rokoko och gustaviansk stil.

Sodertuna5

1986 gjordes slottet om till hotell- och konferensanläggning och invigdes av prinsessan Christina. Idag ägs slottet av familjen Åström som även driver Dufweholms Herrgård, Gripsholms värdshus och  Pelles Lusthus.

Sodertuna4

Trädgården och den engelska parken som anlades av Christina Hall blev på sin tid känd i hela landet då det var något helt nytt i Norden.

Sodertuna6

Sodertuna7

Kommentarer

Kommentera