Lär känna din kakelugn

Artikel från Houzz Av Kristina Gyllenberg

Den är en favorit i många hem, men vad vet du egentligen om din kakelugn? Upptäck mer om ugnens historia och hur du kan tidsbestämma den.

Kakelugnar är en del av Sveriges kulturhistoriska arv, och idag är de uppskattade och vackra inredningsdetaljer i många hem. Under 1700-talet blomstrade kakelugnskulturen, speciellt bland de högadliga hemmen i Sverige. Man anlitade de skickligaste hantverkarna och konstnärerna som följde tidens allra senaste mode och stil, vilket man kan se i många bevarade antika miljöer. De svenska 1700-tals ugnarna har, särskilt i modern tid, kommit att bli de mest eftertraktade för sin klassiska och vackra utformning. Läs vidare för att upptäcka mer om kakelugnens historia – kanske kan det hjälpa dig att få reda på när din kakelugn tillverkades.

Älskade kakelugn- så lär du känna din kakelugn

De skickligast gjorda kakelugnarna i Sverige
På Sturehofs Slott i Södermanland finns Sveriges största samling av kakelugnar från tillverkaren Mariebergs Porslinsfabrik, som ansågs vara bland de bästa i landet för deras förstklassiga arbete och kvalitet. Mariebergs specialiserade sig på mångfärgade kakelugnar, som hade mer svårframtagen emaljfärg än de vanliga i koboltblått. Större, rektangulära kakelugnar som på bilden var till för stora rum och salonger. Under 1900-talet började man även skapa reproduktioner av Mariebergs kakelugnar från 1700-talet. Idag är de bland de mest eftertraktade.

Dekoren på den övre delen av ugnen visar släkten Liljecrantz vapensköld, ett typiskt beställningsarbete bland adeln. De starka färgerna mot den vita bottenfärgen var ett signum för Mariebergs kvalitativa hantverk av kakelugnar, eftersom de lyckats få den så gräddvit. Detta tog mer tid och arbete vilket gjorde det till ett mer påkostat projekt som enbart de förnämsta familjerna hade råd till. Kakelugnar med mycket dekorativa detaljer och handmålade, mångfärgade mönster fann man oftast i herrefolkets salonger, eftersom de var dyrare att tillverka både vad gällde arbetskostnad, material och färg. I tjänstefolkets rum användes de enklare sorterna i grönt, brunt eller vitt.

Älskade kakelugn-  lär du känna din kakelugn

Den här kakelugnen i empirestil, med detaljer hämtade från romarriket och antiken, fungerar också som ståtlig pelarstaty.

Älskade kakelugn-  lär du känna din kakelugn

Gröna kakelugnar
Dessa var vanliga förr, eftersom det var enkelt att tillverka grönt kakel. Fötterna på kakelugnarna var gjorda i trä och brann ofta ner, vilket ledde till att de förbjöds och ersattes med bottenpartier i sten. Ugnen på bilden är från sent 1700-tal i gustaviansk stil med raka ben.

Älskade kakelugn- så lär du känna din kakelugn

Vanligt med blått
Kakelugnar med blått upprepningsmönter är de vanligast förekommande. Väggdekoren bredvid den här runda kakelugnen på Gripsholms Slott går hand i hand med de vackra blommorna på kakelplattorna – ett smart tips för att göra inredningen mer enhetlig även i dagens hem.

Trädgårdsgatan 7

Blommor och blad
Rosor är ett av de vanligaste motiven på kakelugnar. Under 1700-talet tröttnade man på reliefkaklet, som då byttes ut mot slätt kakel.
Många av de målade detaljerna på kakelugnarna var inspirerade av porslinsserviser från dåtidens ledande tillverkare runtom i Europa.

Älskade kakelugn- så lär du känna din kakelugn

Mystiska detaljer
Kakelugnsnischen, eller “kannhålet” som det kan kallas, är en dekorationsplats att förälska sig i. Här finns det plats för urnor, vaser, skulpturer eller andra dekorationsföremål.

Älskade kakelugn- så lär du känna din kakelugn
Älskade kakelugn-  lär du känna din kakelugn

Falska ugnar
Har man inte möjlighet att installera en kakelugn kan man alltid ha ett kakelugnsskåp, ett fövaringsskåp som ser ut som en kakelugn, som detta med dold förvaring från Bukowskis. Symmetri i inredningen var populärt förr, och då kunde man para en fejkad kakelugn med den riktiga i större salar och rum. Kakelugnsskåpen hittar man numera på auktionshus som stockholmsauktionsverk.se och Lauritz.com, eller nytillverkade hos Gysinge Byggnadsvård, till exempel.

Läs vidare Experten rådger: Lär känna din kakelugn

Kommentarer

Kommentera