Livet som inredare

Ett av de projekt som jag arbetar med just nu, är en 1700-tals Herrgård på tjugo rum med tre våningsplan. Besöken blir i omgångar då det är ett par timmar från Stockholm & senast inventerade jag hela vinden för att veta vad som fanns tillgängligt i form av dekor, möbler, tyger, tavlor, böcker…mm! Ni kan, som det framgår, förstå att en Herrgård som funnits i över 300år & hunnit ha tretton olika ägare, lyckats samla på sig en hel del föremål av olika slag. För att inte nämna, historia…Den nuvarande ägaren driver en mindre bed & breakfast vid särskilda tillfällen, då Herrgården även används som familjens privatbostad. Min uppgift är att lyckats binda ihop dessa två funktioner, så man lättare kan ha fler övernattande gäster på Herrgården samt att skapa rätt typ av interiör som passar både till ett hem men även för gäster. Vad som är väldigt viktigt, tycker jag, är att man noga har pratat igenom tillsammans med sin klient & känner sig överens om arrangemanget, att det finns en gemensam vision. Det här är nog ett av de största men samtidigt mest roliga projekt jag tagit mig an. Jag påbörjade arbetet med det rum, som jag döpt till ”Det blå rummet”, rummet har fått namnet efter den söta tapeten med ljusblått mönster & den vackra Rokokokakelugnen som ni ser på bilden ovan.  Det är även en god utgångspunkt, när man inreder just klassiska miljöer, att gå efter färg för att få en bildskön symmetri i inredningen.

Mot kvällen vid middagstid, kom det en dam förbi till herrgården, som hade bott i området i över 30år som forskat om platsen. Precis som alla andra historiska gamla platser, så brukar det alltid innebära att det finns en spökhistoria eller två… När jag sedan skulle gå lägga mig, kunde jag inte somna eftersom det knarrade i taket ovanför som om någon gick på golvet, rummet ovanför är ett sovrum på vinden, där tjänstefolket höll till i gamla tider. Jag är inte den som är särskilt skrockfull men efter ett tag var jag bra uppskrämd av ljudet…dagen därpå, gick jag självklart upp till vinden för att ”testgå” på golvet, för att höra hur det lät, och det var exakt som det ljud jag hade hört under natten. Mycket läskigt…

En annan incident som skedde, var då jag vid ett tillfälle sköt in en pianopall tillbaka under ett piano, då jag kom tillbaka stod pallen på samma plats som innan jag skjutit in den- och då var jag helt ensam i huset. Tur nog skedde pianoincidenten samma eftermiddag som jag skulle åka tillbaka hem till Stockholm igen…kände att jag var ganska mätt på kusligheterna vid det laget…Låt se vad spöken hittar på tills nästa gång…Inte alltid lätt att jobba som inredare, men kul är det:) Hoppas ni alla får en jättefin helg!

Kommentarer

Kommentera