Jordgubbar med rabarberkompott.

Kulinariskt kalas

Igår hade White Guide sin gala i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm.

Pristagarna i White Guide Gala 2014.

Pristagarna i White Guide Gala 2014.

Hela kvällen blev en stor kulinarisk fest och hyllning till alla fantastiska kockar, sommelierer och matkreatörer vi har i vårt land. Årets bästa restaurang blev Esperanto, Stockholm och Gothia Towers Upper House, Göteborg fick pris för bästa service. Ytterligare 14 priser delades ut.

Jag gratulerade Daniel Räms.Jag sprang på kocken Daniel Räms i minglet och fick chansen att gratulera honom till segern i klassen ”Årets Stjärnskott” som han fick tillsammans med Tom Sjöstedt för deras restaurang Lilla Ego. Har ni inte varit där kan jag verkligen rekommendera det, men det gäller att ha god framförhållning – de är fullbokade fram till slutet av april.

 

I fjol gjorde Daniel Räms en specialkomponerad sommarmeny till Gods & Gårdars läsare. Om ni missade det så kommer här receptet på den härliga desserten och lite dukningsinspiration från stylisten Andreas Standar. Bon Appétit!

Jordgubbar med rabarberkompott.

Jordgubbar med rabarberkompott.

Jordgubbar med rabarberkompott à la Daniel Räms

När jordgubbar är som bäst så är det inte mycket som slår dem, tycker Daniel. Den här desserten passar bra att göra mycket av och servera på ett stort uppläggningsfat.

4 portioner
250 g mandelmassa
200 g smör
3 ägg
5 msk vetemjöl
4 stjälkar rabarber
1 dl syltsocker
2 msk citronjuice
2 cm färsk ingefära
½ dl vispgrädde
1 dl crème fraîche
2 msk florsocker
1 vaniljstång
1 l jordgubbar

Gör så här:
1. Blanda mandelmassa och smör smidigt. Tillsätt sedan ägg och sist mjölet. Baka kakan på 200 grader i en ugnsfast avlång form (20 x 25 cm och 5 cm djup) i cirka 15 min. Lägg gärna smörpapper i botten av formen så är kakan lättare att få ur när den svalnat.
2. Skala och skär ner rabarbern och koka den med syltsockret och citronjuicen. Lyft ur några rabarberbitar när de blivit mjuka, att garnera med.
3. Koka resten av rabarbern till en kompott, smaka av den med riven ingefära. Låt kallna. Vispa grädde, crème fraîche, florsocker och urskrapad vaniljstång tills såsen fått en konsistens du gillar.
4. Dela jordgubbarna och blanda dem med rabarberbitarna. Skär mandelkakan i 5 x 2 cm stora bitar och rosta dem i ugnen på 200 grader tills de fått fin färg, cirka 5 min. Arrangera allt fint på en tallrik.

Whiteguide5

Sommarblommigt på bordet. Tallrikar, Royal Copenhagen Flora, linneservett, Garbo, servettring,  Kamelo.

Whiteguide4

Dukningen får karaktär av den naturinspirerade järnlampan, 1920–1930-tal,  Rehns Antik.
Matbord, Beatelund, nytillverkat av gammal ek,  Pierre & Peter. Stolar i rokokostil från 1910, Östermalms Kommissions Co. Gyllene fiskbestick, Gense Nobel, Cervera. Rhenvinsglas, Rehns Antik, kristallkaraff, Östermalms Kommissions Co, skål, Royal Copenhagen, ljusstakar i
nyrokoko,  Winterhagen Antik. Blommigt skåp, 1920-1930-tal, Pierre & Peter.

 

Kommentarer

Kommentera