bild

En mäklares dagbok 3

Det är fredag. Det är dagen efter ett väntat bakslag i vädret – under torsdagen föll ett tungt ymnigt snöfall över Stockholm och dess omnejd och gav oss åter ett vitt täcke på den vårlika marken. Jag har åkt norrut mot Norrtälje och passerat Södersvik och Rådmansö by och nått Gräddö hamn. Skärgårdsbyn slumrar än men några tidiga entusiaster har börjat svetsa på en båt, någon bygger till på sommarcafét som om några månader åter dignar av kaffesugna besökare.

Jag ska ut för att besöka en sjöställe jag ska sälja nu under våren och säljaren hämtar mig på bensinbryggan på Gräddö. Det blåser rejält men vi har sydvästlig medvind den korta biten över fjärden ut till ön och färden blir behaglig. En havsörn följer oss på nära håll när han missat sitt byte i en vik. Väl framme vid ön kommer vi in i en lugn lagun och vi anländer den privata bryggan. Hit når inte vågorna utan vattnet ligger kav lugnt och jag ser botten långt ut i det klara vattnet. Jag stiger iland och blir helt betagen av det jag ser. Blickar jag höger ser jag rätt ut över havet och horisonten utanför lagunen. Ser jag åt vänster ser jag hela fastigheten med dess olika byggnader i falurött ståta kring viken. Huvudbyggnad, gästhus och sjöbod. Säljarhustrun vinkar glatt från altanen och välkomnar mig hjärtligt.

Jag faller pladask. Inte mot marken utan för gården. Jag blir helt tagen av ljuset, av lugnet och allt det vackra. Det finns så många platser att njuta naturen och solen. Det finns så många platser att sova på. Säljarparet berättar hur lyckliga de har varit på ön, på sin fina gård. Med varandra, med familjen och med gäster. De har känt sorg i hjärtat varje gång de lämnat ön för att fara tillbaka till fastlandet och staden och vardagen.

Jag känner omedelbar tacksamhet att få uppleva detta besök och en ära att få försälja deras paradis. Tack.

 

bild[1]

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: skärgård, gräddö