hyacint

Förberedelser inför lamning!

Nu har det varit fårklippning på Åsby! Fårklipparen Magnus som klipper 30 000 st får om året eller mer kommer varje år till Åsby och klipper våra får! Ullen måste av inför lamningen så lammen hittar rätt när de ska dia! Att de blir klippta innebär också att de äter lite mer för att hålla värmen och det är bra nu på upploppet inför att lammen ska födas. När ullen kommer av ser man att några av tackorna har fått i sig mindre mat än några andra. De ser såå smala och taniga ut.

Daisy och Elsa nyklippta och taniga

Daisy och Elsa nyklippta och taniga

De uppträder lite skämmigt då de blivit av med sitt tjocka fluff. I år skall jag skicka iväg ullen till ett spinneri så att jag får garn tillbaka! Vi går och försöker gissa hur många lamm tackorna har i magen, på Kerstin som är stor kan man nog se att det putar ut en bulle på vardera sidan magen. Det är så spännande nu i väntans tider!

nyklippta

När Magnus var färdig med klippningen inne i ladan tog han fram sin vallhund Vega 1,5 år. Hon visade oss hur det går till att valla får! Med kommandon som Höger och Vänster smög hon kvickt som vinden runt fårskocken och fick in dem i hagen igen. Det var fascinerande att se henne i arbete trots sin låga ålder! En riktig arbetshund! Ska man ha många får så är det nog en nödvändighet att ha även en sån hund!

 

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: