Ludvigsbergs Herrgård på Muskö

Halvårsskifte 2014

Dagens blogg börjar på vackra Ludvigsbergs herrgård där rosorna blommar.

Försommaren står i all sin prakt. Grönt och frodigt. I hagen växer fårens magar, de är härligt feta och stinna av det härliga gräset. Skolorna är stängda. Barnen har fått sommarlov. De sover länge på mornarna och njuter av känslan att ha tio veckor framför sig av bad och ledighet. Alla  gör sig redo för semester så småningom. Först måste man dock göra alla halvårsrapporter, göra avslut. Knyta säcken. Många jobbar mer än någonsin för att kunna gå på semester. Sedan efter semestern får man jobba ikapp för att man har varit borta? Nej jag är inte bitter. Jag lyssnar bara på hur många har det just nu.

Jag tar mig tid att minnas. Tittar igenom filen med gamla bilder från tidigare försäljningar. Jag minns Högfors Herrgård i Västmanland. Jag minns den vackra trädgården och dammen. Över det ständigt flytande vattnet finns en vacker bro.

IMG_0151

Jag minns med värme i mitt hjärta säljarhustrun Greta. En varm generös människa. Tre saker var centrala i hennes liv. Tre B:n. Barn, böcker och blommor. Vi har mycket gemensamt Greta och jag! De tre Bna är kanske medelpunkten i mitt liv också? När Greta och hennes man hade gäster samlade man trädgårdens blommor i en korg och slängde dem varsamt från bron. Därifrån betraktade man dem sedan långsamt följa med vattnets strömma söderut.

IMG_0170

På andra sidan bron fanns en soffa. En röd soffa. En plats för kontemplation och eftertanke. Därifrån kunde man blicka ut över den vackra vita herrgården och njuta dess skönhet. Ser ni hur det röda liksom sticker ut i allt det gröna?

IMG_0211

Greta var hemsk. Hon satte mig på pottan en gång! Hon gav mig en dryck jag aldrig smakat förut och gav mig uppgiften att ange vad det var!! Det var en touch av fläder. Men mer pikant. Jag bad om ledtrådar. Hon sa att den kunde vara lila eller vit. Att den var mycket vanligt förekommande. Jag gick bet. Det gick inte! Greta hade bjudit mig på syrensaft!

Så här kunde det se ut i trädgården när Greta pysslat om sina gäster:

IMG_0284

Syrenerna står i vasen till vänster på förstukvisten och det är tédags. Hos Greta fick man ett ljuvligt svart té. Hon lät det dra ordentligt i 4,5 minut innan hon silade av bladen och hällde upp det i kannan. Hon valde alltid den vackraste platsen för dagen. I pergolan. Vid dammen. Eller på verandan.

IMG_0249

Tack för att jag fick göra din bekantskap Greta. Hoppas ni trivs i er nya bostad. Jag kommer alltid att brygga té som du. 4,5 minuter. Men jag har inte prövat att göra saft på syrener ännu.

Glad Midsommar på er allihopa! Försök göra lite färre sillar och hinna njuta sommarens höjdpunkt lite mer istället.

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: