_MG_2961

Historisk pärla vid Uppländsk Mälarvik

Välkommen till Vårdsätra Sätesgård, en välbevarad raritet rofyllt och naturskönt belägen vid vackra Vårdsätraviken invid Mälaren. Gården uppfördes ursprungligen år 1654, brann ned till grunden och byggdes åter upp 1948. Vårdsätra Sätesgård är mycket rik på historiskt och kulturellt arv och är omtalad sedan 1300-talet, vid 1680 ett berustat (med knektar) gods i adelns ägo. Gården bevistades av själve Linné som dinerade här i samband med sina exkursioner i området. Här finns en herrgårdsliknande mangårdsbyggnad i två plan med hel källare och tillbyggd paviljong, sjöstuga om 70 kvm i allmogestil från 1600-talet samt ett magasin, allt i den sluttande parkträdgården omgärdad av höga lindar och kastanjeträd. Här har bedrivits attraktiv festvåning och konferens i mindre skala med ypperligt läge 8 km från centrala Uppsala. Gården kan med fördel nyttjas som privatbostad med högsta livskvalité med sitt unika läge mellan sjö och skog.

_MG_2937

_MG_2929

” Grusvägen slingrar sig fram genom det natursköna området förbi frodiga beteshagar på väg mot gården. En frisk morgonbris sveper in över den grusade gårdsplanen när jag besöker sätesgården. Gården är belägen ett stenkast från vattnet vid en Mälarvik, Vårdsätraviken. Här är tyst och rofyllt. Vackert och grönskande. Man vill liksom stanna lite längre, ta en påtår. ”

DJI00373

Linnés dotterdotter gifte sig med Ridderbjelke och flyttade från Linnés Hammarby och bosatte sig på Vårdsätra sätesgård i början av 1800-talet. Sedan den tiden går det fortfarande att finna växter och örter i trädgården.

_MG_2904

Idag ägs gården sedan 2001 av Evy och Lars som under åren bedrivit konferens- och festvåningsverksamhet i gården, innan dess arrenderade de gården av universitetet. Tillsammans har de arbetat med närproducerade och ekologiska produkter men släpper nu gården till en ny ägare med nya krafter. Det har funnits idéer om att bygga till ett andligt rum för vigslar och dop samt ett året-runt-öppet café. Den intresserade kan erhålla ritningar för detta som säljaren tagit fram. Ägarna har byggt ut paviljongen och bekostat de stora renoveringar som är gjorda.

_MG_2898

Namnet Vårdsätra syftar på ordet ”vårdkase” i första delen samt ”gård” eller ”plats” i andra delen av namnet. Sätra kan även betyda ”äng”.  Sätesgård var något som hörde till det medeltida frälset, beboddes av en frälseperson, ett gods berustat (med knektar) i adelns ägo och innehade skattefrihet. Under 1500-talet började de benämnas Säterier. Gårdarna skulle vara ståndsmässiga och hade ofta stora marker och jordbruk.

_MG_2918

Huvudbyggnaden uppskattas vara 500 kvm, ca 9-10 rum och kök samt ett antal våtutrymmen. I det övre planet finns en lägenhet med kök om ca 70 kvm.. Huset har en stomme av trä. Yttertaket består enkupigt tegel, papp och läkt bytt under 90-talet, paviljongen har plåttak. Fastigheten har kommunalt vatten och avlopp. Huset är spritputsat och vitmålat och behöver små lagningar om ommålning inom kort enligt säljaren. Några stengolv, bröstpaneler och innerdörrar finns bevarade från tiden före branden. Under 1800-talet hade huset en förstukvist.

_MG_2982

Välkommen!

Bilder: Fredrik Boukari

 

 

 

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: